Bästa skärbrädan
Om kniven är kockens bästa vän så är skärbrädan knivens bästa vän. Den får inte så mycket uppmärksamhet i köket, men för en kock är det ingen hemlighet att den är ett av de köksredskap som du använder allra mest.
I proffsköket och i ett hemmakök ställs lite olika krav på en skärbräda. Här har vi sammanfattat det viktigaste du behöver veta. All kunskap och alla tips kommer direkt från proffsen. |
Kniven och skärbrädan är som yin och yang. |
|
En skärbräda ska vara stor
Där ska du kunna hacka en vitlöksklyfta, men också ett större stycke kött eller ett helt salladshuvud. Ett tips för mindre kök är att hitta en skärbräda som kan placeras – stabilt – över diskhon.
En skärbräda ska vara stabil
Skärbrädan är en arbetsyta och behöver därför vara stabil. Det finns flera sätt att få brädan att stå stadigt på en glättig yta i köket:
Mjuka material...Det ska vara ”lagom” hårda, slitstarka material av hög kvalitet i en skärbräda. Levande material som trä har den fördelen att skåror som orsakas av kniven läker sig själva.
... men inte för mjukaBakterier trivs i rispor och håligheter. Och en vass kniv kan sjunka ner så djupt i materialet att du riskerar att bryta eggen.
|
Trä eller plastStudier tyder på att bakterier trivs sämre på trä, men i professionella kök använder man ofta plastbrädor av olika färg för att hålla isär rå mat, lagad mat, fisk, grönsaker, osv. Plastbrädor kan dessutom utan vidare diskas i maskin.
Andra material
För hårt eller mjuktUndvik skärbrädor av glas, porslin, hårdplast och laminat som sliter ut din kniv. Undvik även plast av låg, mjuk kvalitet.
Bäst i ditt kökTrä och plast är bäst för kniven. De är ungefär lika hygieniska (hur du sköter skärbrädan är viktigare än materialet). Plast kan maskindiskas om och om igen, men trä är snyggare – och blir ännu snyggare när du sliter på det.
|