Fem tips om gravad laxGravad lax hör hemma på julbordet, på påsken, på midsommar, på höstens kalas och på julbordet igen… Att grava själv är enkelt och googlar man finns det hundratals recept. Men hur gör man för att få till det där perfekta, mjälla resultatet?
1. Dubbelt så mycket socker som salt
Det ska vara riktigt socker och riktigt salt när du gravar lax, mineralsalt ger inte lika bra hållbarhet.
|
|
2. Inte bara dill
Dill och vitpepar är en utmärkt och beprövad kryddning i gravlax, men du kan experimentera med andra örter, chili, apelsin, citrongräs, med mera.
3. Servera något krämigt till
Såsom dillstuvade grönsaker, eller lättfräst spenat med grädde eller romsås.
4. Stek den gravade laxen
Det blir ännu smakrikare och ännu lite festligare. Men tänk på att sockret i den gravade laxen lätt bränns vid. Använd en teflonpanna och klarat smör.
5. Stirra dig inte blind på lax
Röding, sik, makrill eller strömming funkar också bra. Välj feta fiskar och frys innan om du är orolig av dig.
|