Konsten att garnera desserterAtt man äter med ögonen är en så gammal och sliten sanning att den har blivit en klyscha. Men den är sann. Och den gäller lite extra när måltidens sista, söta (oftast) och uppiggande rätt kommer in på bordet. Det finns några riktigt, riktigt enkla knep som räcker lång väg:
Strössla med kaksmulor
En sträng kaksmulor ser trevligt ut och blir härligt knaprigt ovanpå alla "mjuka" desserter, från pannacotta och chokladmousse till glass. Ta dina favoritkakor, baka en plåt och smula sönder önskad mängd. Havreflarn, mördegskakor eller pepparkakor passar ofta utmärkt, bara de är knapriga. Vill du testa gränserna lite, prova med smulor av vitt bröd eller rågbröd.
|
Jag använder gärna bröd i mina desserter. |
|
Frys in snygga smulorFör att hålla smulor frasiga i frysen kan man använda kakaosmör och choklad som ett skyddande täcke. Gör så här:
Smält och blanda 20 g kakaosmör och 30 g mjölkchoklad. Häll det över dina gräddade smulor, sprid ut dem på en plåt och stoppa in plåten i frysen så att de stelnar snabbt. Snygga till med rostad kokosAtt rosta kokos i stekpanna eller i ugn ger smakerna nya, dimensioner och passar bra till mycket. Vill du få kokosen extra knaprig och smakrik, fukta den med sockerlag innan du rostar.
Gör chokladflagorEnklaste dekorationen gör du av en helt vanlig chokladkaka som du lägger i kylen i någon timme. När den blivit kall och hård, hyvla snygga flagor med en osthyvel.
Rostade nötter är alltid rätt
Kontrollera först att du inte har några nötallergiker runt middagsbordet. Om kusten är klar, rosta nötter! Halverade eller hackade hassel-, cashew-, pistage- eller valnötter tillför små korn av knaprighet som passar till det mesta i dessertväg.
Rosta nötterna i en stekpanna tills de får lite färg och hasselnötterna tappar sitt skal. Var extra försiktig när du rostar cashew- och valnötter, de blir lätt brända. Du kan också köra nötterna i ugn på 190 °. Rostade mandlarRostade mandlar behöver skållas innan de rostas, så att du får av skalet. Sedan kan du rosta de nakna mandlarna som om de vore vilken nöt som helst.
|
Rostade sesamfrönInte bara asiatisk mat, utan också desserter blir godare med rostade sesamfrön. Om du är svag för sesamkakor, blanda fröna med lite råsocker innan du rostar.
Dekorera med frukt och bärVälj ut de stiligaste exemplaren till dekoration och låt resten hamna i en paj, kompott eller sylt. Kiwi, jordgubbar, hallon, stjärnfrukt, passionsfruktskärnor och granatäpple är små konstverk i sig. Du kan krångla till det och karva ut ambitiösa former, men de flesta frukter är vackra precis som de är, eller möjligen skivade.
Recept: Nougatine med krossade kakaobönor
Nougatine är den perfekta dekorationen: ett stiligt franskt flarn, här med krossade kakaobönor. De krossade kakaobönorna ger en spröd känsla och lagom vuxen smak. (Kakaonibs, som de kallas, köper du till exempel hos Chokladfabriken.) Servera nougatinen som den är eller som dekoration till mousse, glass eller crème.
Receptet har skapats av en av Sveriges främsta konditorer (och världsmästare med kockalandslaget, med mera) Martin Isaksson. Det här och andra proffsiga chokladrecept hittar du i boken Chokladfabrikens desserter. 1 1/4 dl strösocker 60 g smör 2 msk glykos 1 1/2 dl krossade kakaobönor
|
Hallon är det bästa bäret. Fin syra, vackert att se på, sexigt. Alla gillar hallon. |