Rätt och fel om grillgaller
Tätt och stadigt grillgallerEtt bra grillgaller har stadiga galler som ligger tillräckligt tätt för att inte maten ska falla igenom. De allra sämsta grillarna du köper på macken (vi har alla gjort det någon gång) kan ha ett galler som i värsta fall påminner om glest flätad ståltråd. Det kommer inte att underlätta din grillkväll…
|
Det viktigaste på grillen är själva gallret. |
|
Bra grill, dåligt grillgallerLasse Sandström, mannen bakom Sandströms Kött, har i sina dagar grillat en och annan styckdetalj av hög kvalitet. Han menar att många grillgaller – även på dyrare grillar – är undermåliga. Det beror på att tillverkaren förmodligen vill att du ska lägga ännu mer pengar på att uppgradera till ett bättre galler…
Fel material för grillgallerBilliga galler av järn rostar. I värsta fall släpper de ifrån sig ämnen som du inte vill ha i maten – huvudsakligen rost, dvs järnoxid. Mindre mängder rost är inte farligt, men det är inget du har bett om i din entrecote. Och det kan ge smak. Tänk dig för innan du tvättar ett sådant här galler med såpa, Coca Cola, eller någon annan ”kur” som du hittar i grillbilagorna eftersom det nästan garanterat kommer att rosta ännu mer. (Läs nedan om ett proffsigt – och vätskefritt – sätt att få grillgallret rent.)
|
Rätt material för grillgallerEnligt Lasse Sandström är rätt material för ett grillgaller rostfritt stål eller gjutjärn. Rostfritt stål är tåligt, stadigt och släpper inte ifrån sig ämnen i din mat. Det kräver lite underhåll och är förmodligen bästa valet för hemmagrillaren.
Gjutjärn - Lasses favoritLasse jobbar helst med gjutjärnsgaller. Det kräver lite kunskap – och att du aldrig försöker tvätta det med vatten eller tvättmedel. Fördelen är att det har ungefär samma egenskaper som en stekpanna av gjutjärn, dvs det blir bara bättre med tiden.
Rengör gallret rättEnklaste och bästa sättet att få gallret rent är att helt enkelt bränna bort gammal smuts varje gång du startar upp glöden på nytt. Gör så här:
Grilla som ett proffsNär du har ett bra grillgaller i din arsenal är det dags att grilla. Mer om det hittar du här: Snabba grillskolan
|