Hur gör man en mise en place?
Innan gästerna kommer och innan maten ska segla ut genom luckan ser alla proffskockar till att förbereda sitt arbetspass med en ”mise en place” så att det kan gå undan när maten får sin sista touch och serveras. Så här gör du själv en proffsig mise en place:
|
|
Du behöver rätt skålar
Med ”rätt” menas i det här fallet att de ska vara kompakta, smidiga, lätta att överblicka, tåliga (undvik glas, som i värsta fall kan gå sönder och hamna i maten), hygieniska, gärna tillslutningsbara och gärna snygga. Som PS Mise en place-skålar.
Mycket kan göras i förväg
Det är så proffsen hinner med när gästerna dräller in: Skala och hacka grönsakerna, förkoka ingredienser, marinera kött och fisk, göra klart efterrätter, med mera. Då gästerna är på plats och maten ska fram ska kocken kunna koncentrera sig på att få ihop helheten.
Så gör du en mise en place:
|
Även för gästernas skull
Med en grundligt förberedd mise en place kan du som inte är professionell kock dessutom se fram emot att hinna umgås ordentligt med dina gäster, det är ju trots allt därför du bjudit in dem.
Glöm inte köttet/proteinet
Ta ut det ur kylen i tid så det hinner bli rumstempererat före tillagning. Det här är också en form av mise en place.
Värm tallrikarna
Det här är också något du ska ha tänkt på före. En varm tallrik förlänger upplevelsen av varm mat.
|