KålrotDet här är en svensk kulturväxt som har spritts över världen under namnet ”swede”, "Swedish turnip", eller "rutabaga" som lär komma från det västgötska ordet rotabagge...
Innandömet drar åt vitt, gult eller orange och i det svenska köket är den mest berömd som huvudråvaran i rotmos. Smaken påminner lite om morot med inslag av kål. Rå gör den sig väldigt bra med apelsin/citron/lime, chili och ingefära. Riv grovt eller skär i tunna stavar till en liten marinerad sallad. Bra att veta om kålrotKålroten kan vara svår att tampas med. Har du hittat ett stort exemplar, använd din kraftigaste kniv och din tyngsta skärbräda.
Sötman kan vara påtaglig. |
|
Hur tillagar man kålrot?Kålrot kan ofta ta potatisens roll, men ger då maten lite mer sötma.
Gör rotmos: Koka bitar av skalad kålrot, morot och potatis i lätt saltat vatten till ett mos. Snåla inte på smöret. Mixa en kålrotscrème: Koka bitar av skalad kålrot tills de är helt mjuka. Häll av, låt svalna och mixa med olja, salt, äppelcidervinäger och kanske lite harissa. Ugnsbaka kålrot: Skala roten och dela den i mindre, men lika stora, delar. Lägg dem på en ugnsplåt med lite olja, timjan och flingsalt. Baka dem i ugnen på cirka 190 grader tills de är mjuka när du gör ett stickprov. Gör soppa: Blanda ner tärnad kålrot i linssoppan, bondsoppan, den släta rotfruktssoppan och grytan. Syra din kålrot! Tillsätt salt och kryddor. Stampa rotfrukten så att saltet går in. Packa i en glasburk (här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar) och förvara i rumstemperatur i två veckor. Sedan förvarar du dina syrade rotfrukter i kylskåpet, där de är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år. Lägg in kålroten, gärna med lite chili och ingefära, eller stjärnanis och sechuanpeppar. Koka kålrotsbitar till önskat tuggmotstånd först, innan du lägger dem i en 1-2-3-lag i en ordentligt rengjord glasburk. Ställ in burken i svalen i väntan på nästa middag som behöver en smakskjuts. Klassiker - KålrotRotmos.
|