Kombinera vin och ägg
Kombinera vin och svavel...
Ägg är ett fantastiskt, allsidigt livsmedel – inte bara på påsken, utan även för snabba och lätta vår- och sommarmiddagar och luncher i trädgården. Men att kombinera ägg med vin kan framkalla en otrevlig metallsmak i vinet. Det beror på att ägg innehåller svavel. Vitt vin med lite sötma kan fungera med ägg, men rött vin är nästan omöjligt till. Den enklaste lösningen är att dricka öl, men det finns en proffsiga lösningar om du absolut vill ha vin:
|
|
Tänk "smakbrygga"
Det hörs på ordet att det handlar om att hjälpa maten och drycken till ett lyckat möte i munnen. Några ingredienser som kan fungera som smakbryggor mellan ägg och vin är citron och vinäger, stekt svamp och stekt lök, ost, grädde och smör, kaviar (den finare sorten), tomatsås, med flera.
Alla de här ingredienserna ger en fin smakbrygga till vin, inte minst vita viner. Ett rött vin med tanniner som skär genom fettet och den mättade smaken av äggula i en bearnaise är en njutning. Och fisk med hackat ägg och smält smör blir en stor upplevelse i sällskap med ett friskt, vitt vin. När du tänker vin och ägg, tänk smakbrygga… "Komplement" eller "kontrast"
Ibland handlar det om något så tekniskt som att ”komplettera eller kontrastera” ägget med vinet. Det kan låta pretentiöst, men här är några konkreta exempel:
Kombinera vin, ägg och sparris
Ägg och sparris tycker om varandra. Men att kombinera vin med båda dessa – sparrisomelett, en sparrisfrittata eller en paj med äggstanning – är en dubbel utmaning som kräver kunskap och skicklighet:
Kombinera ägg och Cava
En del sommelierer menar att mousserande Cava från Spanien är särskilt lämplig i kombination med ägg (dvs rätter som smakar ägg, inte bara innehåller ägg). Det är den höga, friska kolsyrehalten och den relativt höga alkoholhalten som gör det.
|
Bra att ha:
|
|
|
|