Kummin och spiskumminKryddan som kallas kummin är ingen nyhet i svenska kök, men är det samma sak som spiskummin? Vi reder ut begreppen en gång för alla:
Två olika kryddor
Kummin och spiskummin är nära släkt (och båda är släkt med fänkål) men smak och användningsområden skiljer sig åt. Att de ofta förväxlas i recept kan bero på att spiskummin heter ”cumin” på både engelska och franska och ”comino” på spanska.
|
|
Kummin = Carum Carvi = Caraway
Det vi kallar kummin heter ”Caraway” på engelska. Fröna – som egentligen är torkade frukter – används ofta hela och har en smak som påminner om anis och fänkål. De används ofta i bröd, men också till att smaksätta sprit, varmrätter och desserter. Till exempel:
Spiskummin = Cuminum Cyminum = Cumin
Spiskummin är en lite senare import än kummin, ovan. Ordet "kummin" har semitiskt ursprung och ”spis” kommer antagligen från tyskans ”speise” för mat och matlagning.
Spiskummin är vanlig i det indiska, nordafrikanska och mexikanska köken. Smaken är kryddig och ”varm” och lite besk och utvecklas om kryddan rostas och/eller steks i olja. Spiskummin dyker bland annat upp i:
|