Kungskrabba”King Crabs” finns i kalla hav och har på senare år blivit populära både på TV och i svenska fiskdiskar. De kan väga över 14 kilo och mäta två meter mellan klospetsarna.
De här stora djuren går även under namnen Rysskrabba, Kamtjatkakrabba och – varför inte? – Stalinkrabba. Bra att veta
Färsk kungskrabba kan kokas i saltat vatten (ca 1,5 msk/liter) ungefär som annan krabba. Däremot krävs en rejäl kastrull.
Det var den här krabban som en gång i tiden såldes billigt på burk. Idag har den fått en helt annan status som exklusiv färskvara. |
|
Hur lagar man kungskrabba?Det godaste, köttigaste köttet sitter i klorna och armarna. Kroppen innehåller nästan ingenting av intresse.
Skalet är mjukare och segare än hos mindre krabbor. Använd en kraftig kökssax för att få ut köttet i hela, vackra bitar. Avlägsna broskbitarna. Kungskrabba anses vara som godast under säsongen oktober – december. Klassisk rätt - kungskrabba
Servera det delikata köttet med endast skirat smör, lite salt och lite citron.
Att äta eller inte äta:
Den här arten av krabba hör egentligen hemma i Stilla Havet där den rovfiskas – åtminstone på den ryska sidan – och är därför rödlistad. Men den planterades ut utanför Murmansk på 1960-talet och där konkurrerar den idag ut andra arter längs hela kusten ända bort till norska Lofoten. Du kan med andra ord äta norsk kungskrabba med gott samvete.
|