Rätt och fel när du bjuder på måltid
Bjud på något annat än chipsDet börjar i början. Signalera att allt inte är som vanligt genom att servera något annat än slentrianchips till fördrinken. Det behöver inte vara svårare än färskt bröd och en hemmagjord röra.
|
|
Genomtänkta skålarEn skål ska inte bara vara snygg, den ska vara rätt storlek (dvs liten). En nätt skål fylld med röra (se ovan) blir läckrare än stora salladsskålen med en klutt röra i botten. (Jämför när du sitter i en bar och får ett glas med jordnötter eller chips. Det är något visst med det där.)
Bjud på lyxiga materialAnvänd duk och tygservetter. Inte bara för syns skull, utan lika mycket för hur det känns och för kvalitetsupplevelsen det ger. Papper kan inte mäta sig med lyxig bomull eller – ännu bättre – linne. Vik servetterna.
Bjud på snygg rekvisita Gör som på krogen: Ställ såser och kryddor i snygg hållare, vik servetterna, ägna en tanke åt ljusstakar, kuddar, eventuella filtar och åt allt annat som kan tänkas inrama måltiden. Lyft upplevelsen av det dukade bordet med linne, läder, trä, glas, mässing och andra vackra mater
Bjud på en stilig kockI proffsköket är det en hederssak att kocken ska vara prydlig. Byt släng ofta och bjud gästerna på ett rent och snyggt förkläde.
|
Bjud på varma tallrikarInget suger livet ur en varmrätt lika fort som en iskall porslinstallrik – inte minst om tallriken är stor och portionen är liten (se nedan). En kort stund i ugnen brukar räcka.
Garnera som ett proffsTänk ut en plan långt innan du ställer dig vid spisen. Tank färger och strukturer – men utan att kasta in sådant som inte hör hemma i smakbilden. Ett bra första steg när du komponerar tallriken kan vara:
Bjud på mindreEn liten portion på en stor tallrik blir nästan automatiskt snyggare än motsatsen. Dina gäster har inget emot att ta om. Och om…
Portionera utTrenden på krogen är att alla kring bordet ska dela. Hemma kan du pumpa upp krogkänslan genom att tänka tvärtom: En personlig liten smörbytta vid varje tallrik, ett eget litet – varmt – bröd vid varje kuvert, och så vidare…
Bjud på heta handdukarKanske lite i överkant, men inte så svårt: Blöt små frottéhanddukar, krama ur vattnet och rulla ihop dem. Mikra tills de är varma – men inte skållheta. (Varning: Torra handdukar brinner.)
Bjud inte på diskenJobba som ett proffs: Gör en mise en place innan gästerna kommer, håll rent på din arbetsplats och skicka ner allt smutsigt i diskmaskinen allt eftersom, i alla fall så gott det går.
|