Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Köksmästaren har ordet / Maxa måltiden

Rätt och fel när du bjuder på måltid

  • Tänk hela vägen ut till det dukade bordet
  • Minska portionerna, öka pretentionerna
  • Bjud på lyxiga material
Proffsiga restauratörer vet att upplevelsen vid det dukade bordet är minst lika viktig som vad som försiggår i köket. Några tips för en måltid som gör maten rättvisa:

Bjud på något annat än chips

Det börjar i början. Signalera att allt inte är som vanligt genom att servera något annat än slentrianchips till fördrinken. Det behöver inte vara svårare än färskt bröd och en hemmagjord röra.
Dukat för lyxig måltid
till produkten

​Genomtänkta skålar

En skål ska inte bara vara snygg, den ska vara rätt storlek (dvs liten). En nätt skål fylld med röra (se ovan) blir läckrare än stora salladsskålen med en klutt röra i botten. (Jämför när du sitter i en bar och får ett glas med jordnötter eller chips. Det är något visst med det där.)

Bjud på lyxiga material

Använd duk och tygservetter. Inte bara för syns skull, utan lika mycket för hur det känns och för kvalitetsupplevelsen det ger. Papper kan inte mäta sig med lyxig bomull eller – ännu bättre – linne. Vik servetterna.

Bjud på snygg rekvisita  ​

Gör som på krogen: Ställ såser och kryddor i snygg hållare, vik servetterna, ägna en tanke åt ljusstakar, kuddar, eventuella filtar och åt allt annat som kan tänkas inrama måltiden. Lyft upplevelsen av det dukade bordet med linne, läder, trä, glas, mässing och andra vackra mater

Bjud på en stilig kock

I proffsköket är det en hederssak att kocken ska vara prydlig. Byt släng ofta och bjud gästerna på ett rent och snyggt förkläde.

Bjud på varma tallrikar

Inget suger livet ur en varmrätt lika fort som en iskall porslinstallrik – inte minst om tallriken är stor och portionen är liten (se nedan). En kort stund i ugnen brukar räcka.

Garnera som ett proffs

Tänk ut en plan långt innan du ställer dig vid spisen. Tank färger och strukturer – men utan att kasta in sådant som inte hör hemma i smakbilden. Ett bra första steg när du komponerar tallriken kan vara:

Bjud på mindre

En liten portion på en stor tallrik blir nästan automatiskt snyggare än motsatsen. Dina gäster har inget emot att ta om. Och om…

Portionera ut

Trenden på krogen är att alla kring bordet ska dela. Hemma kan du pumpa upp krogkänslan genom att tänka tvärtom: En personlig liten smörbytta vid varje tallrik, ett eget litet – varmt – bröd vid varje kuvert, och så vidare…

​Bjud på heta handdukar

Kanske lite i överkant, men inte så svårt: Blöt små frottéhanddukar, krama ur vattnet och rulla ihop dem. Mikra tills de är varma – men inte skållheta. (Varning: Torra handdukar brinner.)

Bjud inte på disken

Jobba som ett proffs: Gör en mise en place innan gästerna kommer, håll rent på din arbetsplats och skicka ner allt smutsigt i diskmaskinen allt eftersom, i alla fall så gott det går.
Bästa dukningen till bästa måltiden
duka som ett proffs
det dukade bordet

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss