NordhavsräkorDen vanligast förekommande räkan i svensk handel. Den är så gott som alltid förkokt. Hanen kan bli upp till 12 cm lång, honan upp till 17 cm.
Bra att veta
Nordhavsräkan byter kön från hane till hona efter några år i livet. Honor är större och mognare.
Hur lagar man nordhavsräkor?Räkor är störst, vackrast och fyllda med rom i oktober till januari. Sommarens räkor brukar vara tanigare och blekare.
Färska räkor som inte har frysts på vägen till dig har – ska ha – mjuka spröt. De ska säljas i en luftig papperspåse, inte i behållare av tät plast. Bra räkor ska ha en fin salt smak och tuggmotstånd. Riktigt fina räkor luktar hav. Räkor blir sega om de får koka, lägg i dem allra sist i det du lagar – eller använd dem endast till garnering. Bästa sättet att tina frysta räkor är på en tidning. Klassisk rätt - nordhavsräkor
Toast Skagen. Eller en lyxig räkmacka.
|