Om proffskökets bunkar och skålarVare sig de går under namnet bunkar, degbunkar, blandskålar, köksskålar eller tillredningsskålar så är rymliga behållare oumbärliga i ett välutrustat kök. De får sällan någon uppmärksamhet – men de måste uppfylla många krav för att kocken ska kunna göra sitt jobb.
Förutom tålighet och formgivning så är hygien en viktig faktor. Köksskålar används till allt från upptining till servering och till så gott som alla råvaror. Enkel rengöring är ett måste. Det är lite med skålar i köket som med kastruller: Du lägger bara märke till dem om de inte gör det de ska på ett perfekt sätt. |
Stabilitet när man jobbar aggressivt. |
|
Stål det enda rättaTunt och hållbart rostfritt stål är ett svårslaget material för rymliga, lätta och tåliga skålar. Det tillåter en perfekt balans mellan funktion, tyngd och hållbarhe
Ren känslaRostfritt stål är lätt att rengöra och ger även ett rent, snyggt och proffsigt intryck i köket. Plast, däremot, slits med tiden och ger ”fet” känsla även efter diskning.
Inga spår i matenEn blandskål ska tåla hårda tag från – till exempel – en elvisp. Rostfritt stål uppfyller det här kravet, plastmaterial riskerar att lämna spår i maten.
Bakning är tufftDet är stora krafter i rörelse när kocken bearbetar deg i en skål. En degbunke av stål pallar trycket.
Långsiktigt hållbartRostfritt stål uppfyller både kökets och miljöns krav på ”långsiktig hållbarhet”.
Blanda rättEn professionell kock använder ofta en rymlig skål till att blanda ingredienser, till exempel i en sallad. Därefter hamnar de – snyggt och behärskat – på tallriken.
Tre tips apropå bunkar/skålar
|
Form efter funktionHöga kanter är en viktig detalj för att undvika spill vid, till exempel, vispning. Kanten ska även vara perfekt doserad så att det är lätt att hälla ut skålens innehåll – oavsett hur lätt- eller trögflytande det är. Vinkeln på skålarnas kanter och botten är viktig för hur väl kocken ska komma åt med en slickepott och andra redskap.
Ergonomiska bunkarBlandskålar är, som sagt, ett redskap som används flitigt under ett arbetspass. De ska vara lätta att lyfta och hålla, lätta att arbeta med, lätta att hälla ur, med mera.
En skål är ingen skålBunkar och skålar används till att förvara, blanda degar, mixa torra ingredienser, mixa sallad, sortera, med mera. Köket behöver flera stycken, i olika storlekar. Tänk på att för stor är bättre än för liten.
Stapelbart sparar utrymmeBåde i proffsköket och i hemmaköket kan förvaringsutrymme vara en trång sektor. Det känns naturligt att blandskålar ska kunna staplas och ställs undan inuti varandra.
Silikon ger bättre greppEtt lager silikon på skålens botten ger bättre grepp och dämpar oljud.
Sköt om dina köksskålar
|