Om kockens stekpincettStekpincetten tjänstgör som kockens förlängda nypa. Det här köksredskapet är mindre än villaägarens grilltång, men det är minst lika användbart. Principen är densamma: Att förlänga din hand så att du enkelt och odramatiskt kan greppa mat som utsätts för hög värme.
Stekpincetten är praktisk, lätt att använda, hygienisk, lätt att rengöra, hållbar (om den är gjord av rostfritt stål) och snygg. Det allra bästa med det här redskapet är ändå enkelheten. Med rätt konstruktion, rätt material och ett minimum av underhåll uppfyller den sin roll på ett perfekt sätt i årtionden. |
Man känner sig naken utan den. |
|
Används till det mestaPincetten kan användas till att greppa det allra mesta i köket: Kött i en stekpanna, pasta i kokande vatten, kryddor som ska avlägsnas ur grytan, kycklingvingar på ett galler, heta tomatskal som ska skalas av, ångande musslor som inte öppnat sig, osv.
Klarar höga temperaturer
Maillardeffekten – att kolhydrater och proteiner bildar ämnen som ger maten en ”brynt” yta – inträffar framför allt mellan ca 140 och 165 grader. En stekpincett – av stadigt stål, inte svajig plast – underlättar finliret i stekpannan och på grillgallret.
Några heta tips
|
Inga fingrar i matenAtt plocka med fingrarna i till exempel inlagd mat eller mat som står på avsvalning leder till omedelbar kontamination. Med en ren pincett är problemet ur världen.
Ren och torrEn ren och torr stekpincett är en bättre stekpincett.
Stekpincetten är en av kökets mest användbara redskap. Just därför måste kocken ha koll på vad den nyss har använts till: Tillagad mat? Rå mat? Rå kyckling?
Stek som ett proffs
Det där goda du eftersträvar på stekytan kallas ”Maillardreaktionen”. Det du ska steka ska vara torrt för att det ska fungera. Använd stekpincetten rätt
Det här praktiska köksredskapet kan användas till allt möjligt, men en stekpincett är avsedd för matlagning. Gör inget som kan skada knipfunktionen.
Sköt om din stekpincett
|