Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Lilla redskapsskolan / Stekpincett

Om kockens stekpincett

Stekpincetten tjänstgör som kockens förlängda nypa. Det här köksredskapet är mindre än villaägarens grilltång, men det är minst lika användbart. Principen är densamma: Att förlänga din hand så att du enkelt och odramatiskt kan greppa mat som utsätts för hög värme.
​
Stekpincetten är praktisk, lätt att använda, hygienisk, lätt att rengöra, hållbar (om den är gjord av rostfritt stål) och snygg. Det allra bästa med det här redskapet är ändå enkelheten. Med rätt konstruktion, rätt material och ett minimum av underhåll uppfyller den sin roll på ett perfekt sätt i årtionden.
Stekpincett i närbild
Man känner sig naken utan den.
​

Kökschef Albert Lindo på Austin Food Works om sitt speciella förhållande till stekpincetten
till produkten

Används till det mesta

Pincetten kan användas till att greppa det allra mesta i köket: Kött i en stekpanna, pasta i kokande vatten, kryddor som ska avlägsnas ur grytan, kycklingvingar på ett galler, heta tomatskal som ska skalas av, ångande musslor som inte öppnat sig, osv.

Klarar höga temperaturer

Maillardeffekten – att kolhydrater och proteiner bildar ämnen som ger maten en ”brynt” yta – inträffar framför allt mellan ca 140 och 165 grader. En stekpincett – av stadigt stål, inte svajig plast – underlättar finliret i stekpannan och på grillgallret.

Några heta tips

  • Pastavatten kokar vid 100 grader.
  • Barbecuegrillning görs mellan 80 och 120 grader, där 110 grader kanske är optimalt. (Lägre än 80 grader kan räknas som kallrökning.)
  • En bra stektemperatur är 170 till 180 grader, då smör ”tystnar”.
  • Grillning sker ofta mellan 150 och 200 grader.
  • Från 230 till 300 grader är grillen egentligen för het, om det inte är en bränd (till skillnad från brynt) yta kocken är ute efter.
  • Perfekt temperatur på frityrolja är vanligtvis mellan 160 och 180 grader.

Inga fingrar i maten

Att plocka med fingrarna i till exempel inlagd mat eller mat som står på avsvalning leder till omedelbar kontamination. Med en ren pincett är problemet ur världen.

Ren och torr

En ren och torr stekpincett är en bättre stekpincett.
Stekpincetten är en av kökets mest användbara redskap. Just därför måste kocken ha koll på vad den nyss har använts till: Tillagad mat? Rå mat? Rå kyckling?

Stek som ett proffs

  • Använd en tung stekpanna av järn eller stål. Non-stick beläggningar är trevliga, men de tål varken hög värme eller en proffsig stekpincett av stål.
  • Var inte rädd för hög värme.
  • Värm pannan först. Därefter häller du i fettet. Smör ska fräsa – och därefter tystna innan du lägger i maten. Om du blandar smör och olja så ska oljan i först.
  • Ha lite tålamod. Invänta karamellisering på matens stekyta så lossnar den lättare från underlaget.
  • Undvik att vända i onödan eftersom ytan då måste värmas upp på nytt.
  • Ha inte för stora mängder av råvaran i stekpannan. Om stekpannan inte orkar hålla värmen och vätskorna inte hinner dunsta kommer det du "steker" att bli kokt i stället.

Det där goda du eftersträvar på stekytan kallas ”Maillardreaktionen”. Det du ska steka ska vara torrt för att det ska fungera. 

Använd stekpincetten rätt

Det här praktiska köksredskapet kan användas till allt möjligt, men en stekpincett är avsedd för matlagning. Gör inget som kan skada knipfunktionen.

Sköt om din stekpincett

  • En stekpincett av rostfritt stål tål det mesta: Hög värme, vatten, skålar och pannor av stål, ingredienser med högt och lågt PH-värde, diskmedel, med mera.
  • Diska i maskin. På sikt kan eventuella slipmedel göra pincettens yta lite mattare, men det har ingen effekt på funktionen.
  • Förvara torrt – och använd bara i köket. 
Stekpincett i rostfritt stål
Ps stekspade

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss