RådjurssadelDen klassiska festrätten omfattar hela ryggpartiet på rådjuret; ytterfilé, innerfilé och revben. Rådjurets filéer är väldigt små, så en sadel där de sitter kvar blir betydligt festligare. Mört och gott blir det hur som helst, bara du har koll på temperaturen.
Bra att veta om rådjurssadelAtt den här styckdetaljen och rätten är så populär beror på att viltköttet blir saftigare och godare om det tillagas "på benet".
Lågtemperera aldrig filé, innanlår eller andra möra detaljer av rådjur, speciellt från unga djur. Håll dig till 125 grader och uppåt. Köttet är så fintrådigt att det annars kan få en smetig konsistens. Egentligen kan man tillaga rådjurssadeln i stekpannan, men de flesta föredrar ugnen för att lättare komma åt överallt. |
|
Hur lagar man rådjurssadel?Tänk på sadeln som en spektakulär stek med benet kvar. Viktigt är att hjortfilén – som är en del av sadeln – inte tillagas på låg värme.
Gör därför så här:
Att vila en sadel: Ta ut sadeln och lägg den på en stor bit aluminiumfolie, krydda och packa in den noga. Låt den vila i minst 20 minuter, men som mest ända upp till 90 minuter. Sadeln behöver inte ligga varmt, det räcker om du ställer långpannan bredvid spisen. Klassiker - RådjurssadelRådjurssadel med rödvinssås och rotfruktsgratäng.
|