Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Vilt / Viltköttsguiden / Klövdjur, storvilt, hjortdjur / Rådjurssadel

Rådjurssadel

​Den klassiska festrätten omfattar hela ryggpartiet på rådjuret; ytterfilé, innerfilé och revben. Rådjurets filéer är väldigt små, så en sadel där de sitter kvar blir betydligt festligare. Mört och gott blir det hur som helst, bara du har koll på temperaturen.

Bra att veta om rådjurssadel

Att den här styckdetaljen och rätten är så populär beror på att viltköttet blir saftigare och godare om det tillagas "på benet".

Lågtemperera aldrig filé, innanlår eller andra möra detaljer av rådjur, speciellt från unga djur. Håll dig till 125 grader och uppåt. Köttet är så fintrådigt att det annars kan få en smetig konsistens. 
​
Egentligen kan man tillaga rådjurssadeln i stekpannan, men de flesta föredrar ugnen för att lättare komma åt överallt.
Rådjurssadel, trancherad
till produkten

Hur lagar man rådjurssadel?

Tänk på sadeln som en spektakulär stek med benet kvar. Viktigt är att hjortfilén – som är en del av sadeln – inte tillagas på låg värme.

Gör därför så här:
  • Putsa sadeln och sätt ugnen på 250 grader.
  • Värm olja och smör i en långpanna i ugnen.
  • När långpannan är varm, stek sadeln med ena filésidan ner i ca 4 minuter.
  • Vänd och stek den andra filésidan i ca 4 minuter.
  • Avsluta med att steka sadelns andra sida i 12 minuter.
  • Ta ut sadeln när innertemperaturen är ca 55-60 grader.
  • Krydda, vira in i folie och låt sadeln vila på varm plats i minst 20 minuter.
  • Skär ut filéerna, lägg tillbaka dem i sadeln och servera.

Att vila en sadel: Ta ut sadeln och lägg den på en stor bit aluminiumfolie, krydda och packa in den noga. Låt den vila i minst 20 minuter, men som mest ända upp till 90 minuter. Sadeln behöver inte ligga varmt, det räcker om du ställer långpannan bredvid spisen.

Klassiker - Rådjurssadel

Rådjurssadel med rödvinssås och rotfruktsgratäng.
allt om vilt

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss