Rätt och fel material i kockens förklädeEtt förkläde i köket skyddar kläderna från smuts och stänk, men det skyddar också kocken från värme, kokande vätskor, het mat och vassa föremål. Därför finns lite att tänka på vid val av material i ett förkläde:
Förkläde i kanvas
Grov kanvas är ett ypperligt material i köket. Det är svalt, följsamt och skyddande, allt på samma gång. Hygienen är god då det kan tvättas i tvättmaskin. Och det är snyggt.
|
|
Förkläde i läder
Läder ger kocken högsta möjliga skyddsfaktor. Till nackdelarna hör att läder kan upplevas som varmt och svettigt, i värsta fall som styvt och otympligt. Hygienen är god eftersom stänk och smuts endast får ytligt fäste på läder. Och alla kockar är, som bekant, snygga i läder.
Förkläde i linne
Det finns en anledning till varför man inte ser så många förkläden i linne. Materialet är tåligt och svalt och skönt och snyggt, men för just detta viktiga skyddsplagg erbjuder linne för lite skydd.
Förkläde i plast
Kanske bara en kvarleva från 1970-talet, men de finns fortfarande i omlopp. Plast är förstås vattentåligt och lätt att hålla rent, men det är för obekvämt för kocken för att vara ett alternativ i köket.
|