Fransk fisksoppaI franska hem har alla sin egen variant på hur man lagar en bouillabaisse. Åsikterna går isär om det ska vara musslor, om det bara får vara vit fisk, om det verkligen ska vara saffran, om den ska serveras med aioli eller rouille, med mera. Här kommer i alla fall ett bra, klassiskt grundrecept.
Tips när du lagar bouillabaisse:Laga gärna den aromatiska grunden till fisksoppan/fiskgrytan i förväg.
Lägg i fisken bara en stund före servering. Smaken av saffran ska endast anas. Mer saffran blir inte godare. Överdriv inte den råa vitlöken i aiolin. |
|
Recept fransk fisksoppaIngredienser (för 5-6 personer):
SOPPAN: 1-2 stånd fänkål 1 gul lök 2 röda spetspaprikor (eller annan sort som smakar något) 2 burkar krossade tomater av bra kvalitet 1 msk tomatpuré 1 msk stött anis Timjan Ett lagerblad 1 paket saffran (om du vill) 1 glas vitt vin Ca 1 liter fiskfond (ju finare, desto bättre) Ca 600 g vit fisk (blanda gärna) i munsbitar MUSSLORNA: Ett nät med (tvättade, slutna, osv) blåmusslor 1 gul lök 1 vitlöksklyfta Storbladig persilja 1 glas vitt vin ½ liter vatten AIOLÍN: 2 äggulor 1 tesked dijonsenap Ca 1 dl fin olivolja Ca 1 dl smaklös olja (t ex solros) 1 riven/pressad vitlöksklyfta Saften från en halv citron Salt Gör så här: AIOLÍN:
BASEN TILL BOUILLABAISSE
MUSSLORNA:
SERVERA FISKSOPPAN:
PS: Om du får fisksoppa över, plocka ut eventuella fiskbitar och frys in och återanvänd. |