RenbogJämfört med lammbog eller bog av nöt är allt viltkött magert, så även renbogen. Ändå gör den sig utmärkt långkokande i viltfond med rödvin och timjan, till exempel. Rätt hanterade kan de här framdelsmusklerna också bli en god stek.
Bra att veta om renbogDe anonyma grytbitarna du hittar i butiken är ofta bog eller högrev av ren. Fråga.
Putsa köttet, men ta inte bort för mycket bindväv och eventuellt fett. Det är härifrån smaken och konsistensen kommer. |
|
Hur lagar man renbog?Gör ett långkok: Putsa köttet försiktigt och dela det i kuber på 3 x 3 x 3 cm. Köttet behöver sin tid för att möras, men vilt behöver kortare tid än annat kött, särskilt om du har saltat det i förväg. Grytan ska aldrig koka, bara ryka, och hålla en temperatur på 85 grader.
Koka gärna fond på benet – och/eller ha med det i långkoket. Benen från vilt ger en ovanligt fräsch fond med lite mer diskret smak än till exempel lamm eller nöt. Blir det för diskret, bättra på med vanlig köttfond. Grunderna när du lagar långkok på vilt:
Man kan också göra en stek av bogen. Grunderna när du lagar en viltstek:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt Klassiker - RenbogViltgryta på ren med grädde och en skvätt madeira.
|