Bog / MärgpipaBog – som kallas märgpipa när benet sitter kvar – är nötdjurets framben och delar av bröstkorgen. Det passar till långkok och är något magrare och ger något fastare, grynigare grytkött än högrev. Det hårt arbetande köttet, ben och märg ger skjuts åt smakerna.
Bra att veta om bog / märgpipaOm köttet ska kokas, be att få med benet. Skivad bog fungerar utmärkt som sjömansbiff, be att få det skivat i butiken.
|
|
Hur lagar man bog/märgpipa?Mörad bogstek kan stekas i ugn under lång tid på låg temperatur. Servera köttet i tunna skivor som du skär mot fibrerna.
Gulaschsoppa kan göras på alla grytkött från nöt, så länge som det inte är för magert. Observera att paprikapulver är en färskvara som ska vara nymalet, ungefär som kaffe. På märgpipa kan du koka en smakrik fond. Eller bjuda på en riktig chili. Klassiker Bog / MärgpipaDet som vi kallar ”Bolognese” heter i hemstaden Bologna ”Ragu”. En äkta ragu från Bologna lagas med fördel på bog med benet kvar. Den speciella smaken lockas fram med pancetta och tärnad selleri. Servera med färsk pasta.
|