Kombinera rosévin med matRosévin har inte alltid ansetts vara lika ”fint” som andra viner och i den gastronomiska världen är det tunt med tips hur du kombinerar den här sommarklassikern med mat. Här tänkte vi göra något åt det.
Steg ett är att utgå ifrån vilken slags rosévin du har i flaskan: Lätta och torra roséviner
Lätta och torra roséviner kommer ofta från Provence i Frankrike eller delar av norra Spanien eller Italien och påminner mycket om vita viner med rena, friska smaker. De passar bäst till mat som du skulle kombinera med, till exempel, en Pinot Grigio: Lätta sallader och lätta rätter på skaldjur och grillad fisk med pasta eller ris. Getost är också en bra kombination. Och varmt, soligt väder…
|
|
Torra men lite kraftigare roséviner
Från Rhônedalen och Languedoc i Frankrike och från Rioja och Navarra i Spanien kommer många populära, torra, men lite kraftigare roséviner. De här trivs med en bred smakpalett, från ansjovis och tapenade till grillad fisk, kyckling och lamm. De kan även kombineras med grovmalda patéer och fårost. Perfekta grillviner nästan oavsett vad du grillar. Ett säkert kort.
Eleganta roséviner från Provence
|
Lite sötare roséviner
Vad man tycker om söta roséviner är en smaksak. De kan komma från Loiredalen eller Portugal och/eller vara gjorda på druvan Zinfandel. De passar till ungefär samma smaker som de torrare alternativen ovan, men kanske hellre till en matig sallad än till fisk och skaldjur. Söta roséviner passar framför allt inte till rå fisk (men du ska förstås prova om du är nyfiken). Sötman kan även trivas med kryddstarka, orientaliska rätter. En smaksak, som sagt.
Mousserande roséviner
Rosa bubbel som inte görs med champagnemetoden kan vara lite snål och skarp i smaken. Testa en torr cava rosé från Spanien till lufttorkad skinka och andra tapas. Söt, bubblig rosé kan fungera när dina gäster har tröttnat på kaffe till kakorna, tårtorna och bullarna på trädgårdskalaset.
Roséchampagne
Roséchampagne smakar mest som… champagne! Det gör den till en perfekt fördrink med diverse tilltugg. Om detta följs upp av grillad fisk och grillade skaldjur så är smaklökarna i himlen. Torr champagne – vanlig eller rosé – är även den perfekta drycken till friterad mat och till både varma och kalla soppor gjorda på grönsaker.
Läs mer: Kombinera mat och vin utifrån grundsmakerna |