Allt om salt
Salt smak uppstår framför allt av natriumjoner, till exempel vanligt koksalt som består av natriumklorid. Joner på tyngre metaller, till exempel kalium, upplevs som mindre salta. En livsviktig smakSalt innehåller bland annat natrium och kalium som båda är livsviktiga ämnen för hjärtats funktion, för blodets sammansättning, med mera. När man svettas är det som bekant lika viktigt att få i sig salt (men inte för mycket) som att få i sig vatten.
|
|
Salt som en människaDet sägs att 0,9% salthalt i kokvattnet för potatis, pasta och ris ofta uppfattas som ”lagom” eftersom det motsvarar så kallad fysiologisk koksaltlösning, det vill säga samma salthalt som människan har. Detta kanske känns som ett svårt tips att applicera när du kokar pasta, men du kan alltid ta upp det för att få igång konversationen med dina matgäster...
Salt är en smakförhöjareSalt har en förmåga att stänga av och på vår förmåga att känna multidimensionella smaker. Fenomenet beskrivs ofta som att saltet "framkallar" smaker, men det som egentligen sker är att det väcker liv i munnens smakreceptorer.
Salt och socker samarbetarBåde salt och socker (sötma) är smakförhöjare och går bra att kombinera i samma rätt. Men en av dem kommer alltid att dominera, det går inte att öka volymen hur mycket som helst utan att det slår över åt något håll.
Kockar saltar mycketEtt skäl till att maten smakar så bra när du äter ute är att professionella kockar använder rejäla mängder salt. Hälsomedvetna kritiker menar att det saltas ohälsosamt mycket på krogen, men om du är rädd om ditt blodtryck är det nog en bättre idé att undvika hel- och halvfabrikat än att sluta äta ute.
|
Vikten av saltSalt i ett recept anges mer korrekt med vikt än med volym eftersom – till exempel – strösalt och flingsalt har helt olika densitet. En rutinerad kock avgör mängden salt i maten genom att kontinuerligt smaka av den före servering.
Salt som teknikOm saltet utgör en del av en matlagningsteknik – till exempel att rimma en färsk råvara eller att göra en lag – så ska du följa receptet i detalj. Annars finns risk att effekten av saltet blir fel (och att det inte bara smakar för lite).
Allt salt löses uppPoängen med flingsalt, som du tillför på tallriken strax före servering, är att tillföra lite vacker, punktvis sälta och krispighet. I grytan, kastrullen eller pannan går det lika bra att använda ett billigare salt. Tänk på att grovsalt behöver mer tid och mer vätska för att lösas upp.
Sälta är individuelltUpplevelsen av salt i maten är högst individuell vilket beror på att uppsättningen smakreceptorer skiljer från en person till en annan. Därför är det svårt att ge helt raka besked om hur du ska bära dig åt när du saltar. Ett proffsigt tips:
Var inte rädd för att salta, men var medveten om att för mycket salt i maten inte går att ta tillbaka och att andra kan uppleva mängden salt i maten på ett helt annat sätt än du gör. Håll igen lite och ge dem möjlighet att salta mer om de vill det. Mat och vinLäs om vin och grundsmakerna.
|