Svart pasta med skaldjur
Svart pasta för effektDet är egentligen ingen större skillnad på svart pasta och andra pastarätter. Men i den här varianten är det viktigt att skaldjuren får behålla sin spänst och fräschör. Och att få till en snygg, aptitlig och spännande presentation.
Skaldjur efter säsongSkaldjuren kan varieras efter smak och säsong och efter vad man kommit över i fiskdisken. Viktigt: Att skaldjuren/bitarna är jämnstora och att de är torra när de åker ner i pannan. De får gärna rinna av ordentligt på en släng.
|
|
Recept – svart pasta med skaldjurIngredienser:
2-3 pers Några matskedar olivolja 250 till 500g lyxiga skaldjur (t ex små bläckfiskar/bläckfiskringar, skalade råa räkor, små pilgrimsmusslor…) 2 skalade och tunt skivade vitlöksklyftor Ca 1 dm purjolök, skivad En nypa chili flakes Salt och nymalen svartpeppar 1 litet glas torrt vitt vin 8-10 körsbärstomater, halverade 1 msk hackad färsk persilja Saften från 1/2 citron 1 msk smör ca 250g svart bläckfiskpasta Gör så här: • Koka upp pastavattnet i förväg och salta. • Värm oljan i en stekpanna/sauteuse tills den ryker en aning. Gärna en tyngre panna som inte ”tappar fart” när de färska och kalla skaldjuren ska ner... • Stek skaldjuren separat i omgångar – en minut på varje sida kan räcka – och lägg dem åt sidan på en varm tallrik. De ska bli svedda och köttet ska få fin vit färg, men får absolut inte torka ut eller tappa spänsten. • Tillsätt pastan i det kokande vattnet så att du tajmar följande moment: • Låt pannan få upp värmen igen och tillsätt vitlöken. Stek tills den är brun men inte bränd, ca 2 minuter. • Tillsätt chili, svartpeppar, salt, vin, tomat och vitlök och låt koka ner till ca hälften. • Tillsätt citronsaft och smör och lägg tillbaka skaldjuren i pannan och blanda försiktigt. • Koka pastan al dente. Sila av vattnet noggrant. • Servera skaldjuren ovanpå den svarta pastan (det blir snyggast så). Strila gärna en fin olivolja över. |