Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Köksmästaren har ordet / Ta vara på julbordets rester

Ta vara på julbordets rester

  • Svinnet måste minska.
  • Tips 1: Förvandla julmaten till mat du INTE är trött på
  • Tips 2: Smaka upp med starka smaksättare
  • Tips 3: Wok och asiatiskt...

Ta till vara på julskinkan

  • Julskinka passar utmärkt till pajer, pastarätter och ungspannkaka. 
  • Strimlad julskinka är utmärkt att woka. Marinera gärna och stek den hastigt och hårt.
  • Stek gärna upp julskinkan med rökt salt (finns i finbutiken) för att få lite baconkänsla. 
  • Strimlad julskinka fungerar även i en matig omelett – med eller utan julbordets ostar.
Mat från julbordet
till produkten

Ta till vara på julens kalkon

  • Har du ätit kalkon under julen kan du göra Cobb-sallad: Ta kalkon, grönmögelost, avocado, bacon, ägg, romansallad och tomater. Servera med en "sweet mustard"-vinägrett.
  • Det strimlade köttet passar utmärkt i wok, pastasåser, omeletter, med mera.
  • Missa inte att koka en utmärkt fond på skrovet.

Rädda julens sill

  • Inlagd sill i alla former är gott på (knäcke)macka. Året om.
  • Ägg – i de allra flesta former – gör sillen ännu godare och matigare.
  • Inlagd sill och glasmästarsill kan bli en gubbröra. Skölj den, blanda med hackat ägg, hackad rödlök, majonnäs, crème fraiche och dill. Servera på kavring.

Återvinn julens lax ​

  • Rökt lax blir en fin pastasås. Smält crème fraiche, tillsätt strimlad lax, citronsaft, salt, svartpeppar och massor av dill.
  • Lax är gott med dillstuvad potatis (också från julbordet).
  • Gravlax är god att steka. Sockerhalten är hög, använd en non-stickpanna.
  • Rökt eller gravad lax kan få ett nytt liv med en asiatisk touch. Fritera rispapper, några sekunder (de blir som fina blommor) och salta. Bryt dem i större bitar. Toppa med laxrosor, picklad morot och gurka. Servera med misomajonnäs och lite lime. Toppa allt med rostade sesamfrön.
  • Gravlaxsåsen fungerar lika bra till t ex krabba – som i sin tur är billigare än hummer på nyårsafton.
  • Tunt skivad lax – med lite citron och svartpeppar – är världens bästa pålägg.

Pimpa julens köttbullar

  • Stek upp dem på nytt och gör en saftig sås av grädde som du vispar ner i pannan med ett stänk soja.
  • Mosa ner dem i en smakrik, Italieninspirerad tomatsås. Låt stå och puttra länge.

Noll potatis-svinn!

Gör stomp. Snåla inte med kryddorna.
Gör puré. Snåla inte med smör och grädde.
Skiva och stek den. Snåla inte med smör.

Nytt liv åt Janssons frestelse

  • Servera den som "side order" till något vegetariskt.
  • Frys in portionsvis och ha som nattamat.

Ta till vara på julens ostbricka

  • Täck en pizzabotten med tomatsås, olivolja och ost-rester och in i ugnen. Toppa med ruccola och nötter som blivit över.
  • Riv osten och stoppa i frysen, ta fram vid behov. Ost håller minst 3 månader i frysen.
  • Grönmögelosten blir en god vegetarisk pastasås med till exempel gnocchi. Smält osten i en kastrull med matlagningsgrädde, kycklingbuljong och en skvätt vitt vin. Toppa med ruccola och hackade valnötter från julbordet.

Släng inte julens kål

  • Stek överbliven brysselkål hårt med vitlök och toppa med hackad mandel och granatäppelkärnor.
  • Gör grönkålssallad: Blanchera och finstrimla grönkål. Blanda med vindruvor och röd paprika i små tärningar, kokt quinoa, rostade solrosfrön och riven parmesan. Gör en vinägrett på citron, olivolja, vitlök, dijonsenap, salt och svartpeppar och slå över.

Rädda julens korv

  • Gör en frittata av korvrester och kokt potatis. Stek med massor av gul lök och slå på en äggstanning. Toppa med hårdost (julbordets cheddar blir bra) och låt stelna i pannan. Servera med en tomatsallad.

Revbensspjällen som blev över...

Ge nytt liv åt överblivna revbensspjäll med en söt glaze av honung, ingefära, soya, risvinäger, sesamolja och sechuanpeppar. Grilla snabbt och servera med rödkålen som blivit kvar.
maträtter på julbord
duka som ett proffs
det dukade bordet

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss