Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Vad är mat? 

Vad är mat?

”Mat” är helt enkelt alla de ämnen vi och alla andra levande, ätande varelser behöver få i oss för att fortsätta att fungera och leva. Molekylerna vi får i oss används som bränsle och som byggstenar till att bygga upp och underhålla alla delar som utgör våra kroppar. De flesta av de ämnen vi behöver äta finns i andra levande organismer, både djur och växter. Det är dem vi vill få i oss när vi äter mat.

Mat är vatten

Celler – byggstenarna i allt levande – är som små, små vattenpåsar. Därför utgör vatten den största delen av all färsk mat och finns i all tillagad mat. När du upplever mat som ”saftig” så är det vattnet det beror på. Vatten är en bra temperaturindikator eftersom det kokar och bubblar vid 100 grader vid havsnivå. På högre höjder kokar vatten vid lägre temperaturer.
Vi människor består av ungefär 60 procent vatten. Vatten behövs till praktiskt taget alla kemiska processer som ständigt pågår inne i kroppen.
Vad är mat i bild
till produkten

​Mat är protein

Proteiner är de huvudsakliga byggstenarna i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. De finns även i mindre mängder i frukt och grönsaker. Nötter, baljväxter och sojabönor hör till de råvaror från växtriket som innehåller mest protein. Protein behövs för tillväxt och underhåll av kroppens muskler och vävnad, men även för hormonproduktion, enzymer, antikroppar och styrningen av kroppsvätskor.
​
Proteiner består i sin tur av aminosyror. Kroppen kan inte tillverka de viktigaste aminosyrorna själv och de måste därför komma via proteinrik mat.

Mat är kolhydrater

Kolhydrater är i första hand en energikälla. Dina tarmar bryter ner dem i sina minsta beståndsdelar, blodomloppet fraktar dem till dina celler där de bränns de upp och blir till vatten och koldioxid som du andas ut. Kolhydrater är inte lika föränderliga och känsliga för värme som proteiner, men överkokt pasta, potatis eller grönsaker är som bekant ingen höjdare på tallriken. Kolhydrater brukar delas upp i två typer:
  • I snabba kolhydrater förekommer molekylerna en och en eller bara i små klungor och är därför lätta för kroppen att bryta ner. Alla former av socker innehåller snabba kolhydrater.
  • I långsamma kolhydrater förekommer molekylerna i mer komplexa klungor och kedjor och tar därför längre tid att bryta ner. De finns i stärkelsen i potatis, baljväxter, vete, ris, pasta, osv. (Problematiken med kolhydrater i till exempel vitt mjöl och polerat ris handlar om att de är så kraftigt förädlade att de kan betraktas som snabba.)
​
Växternas fibrer, cellulosa, består också av kolhydrater, men då i så stora molekylsammansättningar att den mänskliga magen inte klarar av att bryta ner dem.

Mat är fett

Fetter utvinns ur djur- och växtceller och kan vara fasta, halvfasta eller flytande som oljor. Fett förekommer i de flesta celler och har en dubbelt högre förmåga att lagra energi än proteiner och kolhydrater. Hos djur fungerar lager av fett även som värmeisolering.
För mycket fett i maten kan ha negativa effekter på ditt hjärta och på på dina blodfetter, men fett ger energi och är det enda sättet för kroppen att få i sig fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Bra att veta om fett:
  • Mättat fett smälter vid en högre temperatur än omättat fett. Fetter som är mer eller mindre fasta vid rumstemperatur är ofta mättade och finns framför allt i kött och feta mjölkprodukter.
  • Enkelomättat fett har oftast flytande form vid rumstemperatur och finns bland annat i olivolja och rapsolja.
  • Fleromättat fett härsknar fortare än annat fett på grund av sin ostadiga kemiska sammansättning. Avokado, valnötter och fet fisk är källor till fleromättat fett.
  • Transfett är härdat fett som används för att framställa mat med lång hållbarhetstid.

Mat är vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler tillför inga kalorier och fungerar inte heller som kroppens byggmaterial, men de är oumbärliga för kroppens och cellernas alla funktioner. De behöver ingå i den molekylcocktail vi kallar mat. Mineraler och vitaminer följer med på köpet om du varierar din kost och använder färska råvaror av hög kvalitet, både från växtriket och djurriket. Det finns en sanning i påståendet att en färgrik kost är en allsidig kost.

Molekyler är mat

Genom att skaffa dig kunskap om mat och vad matlagning gör med matens minsta byggstenar så kommer du att hitta många sätt att förbättra dina tekniker och processer i köket. Vatten kan till exempel vara antingen basiskt, neutralt eller surt och det kan få effekter på din matlagning på molekylär nivå – och därför också på alla andra nivåer.
Proteiner tillhör de känsligaste molekylerna när du lagar mat. Värme får protein att koagulera, vilket är vad som händer när du lagar kött, fisk och ägg. Kolhydrater kan brytas ner till trådar som får dina såser att tjockna och fett får din mat att smaka mer.
Det är de minsta byggstenarna i maten, molekylerna, som gör det.
Bild
kökets grunder

Våra bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Se alla produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss