Välj potatis som ett proffs
Det finns över hundra potatissorter i Sverige, men viktigast är att välja rätt kategori till rätt sak. Och vad du ska leta efter i livsmedelsbutiken. Fast eller mjölig, det är den första, stora frågan. Grundkursen är att välja mellan fast potatis som håller ihop när den råsteks och ugnsbakas, och mjölig potatis som blir ett perfekt potatismos. Men det finns också många varianter mellan fast och mjölig, och sorter som skiljer sig åt beroende på var i landet de växer. Och så finns det Blå Kongo som gör potatismoset vackert violett. |
|
Potatis året runt
Fast potatisEn lägre halt av stärkelse gör att fasta potatissorter håller ihop bättre när de värms upp. Dem använder du främst till att koka, steka, till klyftpotatis, till hasselbackspotatis och även till gratänger (beroende på hur du vill ha din gratäng) och potatissallad. Men det finns kockar som hävdar att det bästa moset görs på fast potatis.
Några fasta sorterBintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle, Annika, Hertha, Nicola, Sava, Ukama och Ditta.
Pommes fritesVissa hävdar att den fasta sorten Asterix är överlägsen till pommes frites, andra menar att det behöver vara en mjölig sort för att de ska bli perfekta. PS slutsats är att smaken är subjektiv och att du får fortsätta fritera dig fram till din sanning. Men börja gärna med Asterix.
Mjölig potatisDe här potatisarna har en mjöligare karaktär på grund av att de innehåller mer torrsubstans och stärkelse. De spricker och smular sönder vid kokning och passar till mos, puré, pressad potatis och potatisbullar, men även till att suga åt sig smaker i soppor och grytor.
Några mjöliga sorterMandelpotatis, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron.
... och alla sorter däremellanKing Edward, Felsina, Elina, Matilda, Ofelia, Merlin och Van Gogh är några av de potatisar som räknas som medelfasta sorter.
|
Älskade färskpotatisFärskpotatis är ibland mer en primör än en potatis, med sin smöriga, mjuka smak. Njut den med smör, havssalt och kanske en skvätt citron.
Namnet "färskpotatis" används för all potatis som äts sommartid, men om man ska vara petig så är den korrekta indelningen följande: PrimörpotatisFörgrodd potatis som odlats under plast eller väv och som skördas tidigt på säsongen, med grön blast och outvecklat skal.
FärskpotatisSkördas innan den har mognat fullständigt och säljs direkt. Skalet är outvecklat och kan ofta skrubbas bort.
SommarpotatisSkördas då skalet har hunnit mogna. Även denna variant är olämålig för lagring och säljs direkt.
VinterpotatisTillåts mogna fullt ut och utveckla fast skal och är lämplig för lagring – mörkt och svalt – under lång tid.
Mandelpotatis är mjöligMandelpotatisen får sin karaktär av den höga halten torrsubstans, vilket gör den väldigt mjölig och är anledningen till att den lätt kokar sönder. Ju längre norrut mandelpotatisen har vuxit, desto mindre och mer fast i konsistensen är den.
Det mesta som man kan göra med en mjölig potatissort, kan man göra med mandelpotatis. Men ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den. Lagom stor ugnspotatisDet här var 80-talets stora lunchsuccé, en gigantisk potatis som bakades i ugn inuti sitt eget skal. En stärkelsebomb som behöver vara mjölig för att bli mjuk och god. Och nu på 2000-talet har vi insett att den både blir färdig fortare och ser mer aptitlig ut i mindre storlek
|