Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Vilt / Viltköttsguiden / Björn, vildsvin, småvilt / Kotlettrad av vildsvin

Kotlettrad av vildsvin

Kotlettraden på ett vildsvin kallas även sadel. Det här är en mager men fantastisk styckdetalj, var försiktig så att du inte översteker den. Svenskt vildsvinskött ska alltid vara trikintestat, så om du vet varifrån köttet kommer vågar du hålla temperaturen nere.

Bra att veta om kotlettrad av vildsvin

Poängen med att tillaga hela sadeln/kotlettraden är att det fettsnåla köttet blir saftigare om det sitter kvar på benet.
​
Köttet är magert, servera det gärna med ett smaksatt smör. Citron, örter, vitlök – allt blir gott.
Vildsvinskotletter med sås
till produkten

Hur lagar man kotlettrad av vildsvin?

Tänk på kotlettraden/sadeln som en spektakulär stek med benet kvar. Viktigt är att vildsvinsfilén – som är en del av kotlettraden – inte tillagas på låg värme. Då blir köttet torrt och tråkigt.

Stek hela stycket i en gjutjärnspanna: Låt den inte ligga still, utan vänd den så ofta som möjligt så att värmen smyger in i köttet. När den har fått lite yta, stäng av värmen och låt köttet bli 59-61 grader* på eftervärmen.

Grunderna när du tillagar en filé eller mindre biff av vilt:
  • Stek stycket i sin helhet för att bevara saftigheten.
  • Rumstemperera och salta i god tid före tillagning.
  • Bryn i olja och smör på medelhög värme.
  • Vänd köttet hela tiden så att värmen får jämn spridning i köttet.
  • Använd en snabb och känslig termometer. Sikta på 59-61 grader.*
  • Viktigt: Ge köttet gott om tid att vila och värmeutjämna, minst 10 minuter.

Du kan också låta kotlettraden bli färdig i ugnen: Ge köttet en fin stekyta i gjutjärnspannan. Sätt in det i ugnen på 125 grader och ta ut det när termometern visar 59-61 grader.*

Att vila en sadel: Ta ut sadeln och lägg den på en stor bit aluminiumfolie, krydda och packa in den noga. Låt den vila i minst 20 minuter, men som mest ända upp till 90 minuter. Sadeln behöver inte ligga varmt, det räcker om du ställer långpannan bredvid spisen.

Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt.

* Enligt Livsmedelverket ska kött från vildsvin hettas upp till över 65 grader. Men eftersom svenskt vildsvinskött alltid testas för trikiner kan du sikta på en lägre grad för ett betydligt saftigare och godare resultat.

Klassiker - Kotlettrad av vildsvin

Kotlettrad av vildsvin – vildsvinssadel – med örtkryddor, vitlök och tomatsås.
allt om vilt

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss