Kotlettrad av vildsvinKotlettraden på ett vildsvin kallas även sadel. Det här är en mager men fantastisk styckdetalj, var försiktig så att du inte översteker den. Svenskt vildsvinskött ska alltid vara trikintestat, så om du vet varifrån köttet kommer vågar du hålla temperaturen nere.
Bra att veta om kotlettrad av vildsvinPoängen med att tillaga hela sadeln/kotlettraden är att det fettsnåla köttet blir saftigare om det sitter kvar på benet.
Köttet är magert, servera det gärna med ett smaksatt smör. Citron, örter, vitlök – allt blir gott. |
|
Hur lagar man kotlettrad av vildsvin?Tänk på kotlettraden/sadeln som en spektakulär stek med benet kvar. Viktigt är att vildsvinsfilén – som är en del av kotlettraden – inte tillagas på låg värme. Då blir köttet torrt och tråkigt.
Stek hela stycket i en gjutjärnspanna: Låt den inte ligga still, utan vänd den så ofta som möjligt så att värmen smyger in i köttet. När den har fått lite yta, stäng av värmen och låt köttet bli 59-61 grader* på eftervärmen. Grunderna när du tillagar en filé eller mindre biff av vilt:
Du kan också låta kotlettraden bli färdig i ugnen: Ge köttet en fin stekyta i gjutjärnspannan. Sätt in det i ugnen på 125 grader och ta ut det när termometern visar 59-61 grader.* Att vila en sadel: Ta ut sadeln och lägg den på en stor bit aluminiumfolie, krydda och packa in den noga. Låt den vila i minst 20 minuter, men som mest ända upp till 90 minuter. Sadeln behöver inte ligga varmt, det räcker om du ställer långpannan bredvid spisen. Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. * Enligt Livsmedelverket ska kött från vildsvin hettas upp till över 65 grader. Men eftersom svenskt vildsvinskött alltid testas för trikiner kan du sikta på en lägre grad för ett betydligt saftigare och godare resultat. Klassiker - Kotlettrad av vildsvinKotlettrad av vildsvin – vildsvinssadel – med örtkryddor, vitlök och tomatsås.
|