VitlökEn lök med starkt aromatiska, vita klyftor. I kök från hela världen använder man vitlök för att höja mustigheten och smaken på nästan vilken rätt som helst.
Det finns över 300 sorters vitlök i världen och Kina är världens största exportör. Hackad vitlök är en av de tre pelarna i spansk sofrito och portugisisk refogado (+ hackad lök och hackad tomat). Bra att veta om vitlökSmaken i klyftorna är olika stark beroende på sort, ursprung och säsong.
Skalet ska gärna ha inslag av rött och rosa. Känn efter i affären att det inte sitter några mjuka, ruttna klyftor på det hela huvudet. Färsk vitlök – även kallad primörvitlök – är friskare och mildare i smaken. Fermenterad vitlök får en djup smak och färg och säljs ofta under namnet Black Garlic. |
|
Hur lagar man vitlök?Vitlök är både lök och krydda och en basvara i flera av världens kök och ingår i många heliga treenigheter. Några tips:
Du hittar diverse knep på internet, men ett enkelt sätt att skala vitlök är att först knäcka klyftan med bredsidan på knivbladet. Även små mängder vitlök kan vara tufft för magen (dina gäster är olika känsliga) och kan sätta spår i kroppsodörerna. Men tillagad vitlök kan användas i rikliga mängder utan oönskade bieffekter. Rå vitlök ska vara så finhackad som möjligt. Eller riven eller pressad. En tugga med en stor bit rå vitlök är inte en spännande smakupplevelse, bara klumpigt. Blasten på färsk vitlök är mild och god och utmärkt i sallad eller som garnering. Stek varsamt. Vitlök blir fortare bränd än lök. Sockerhalten är lägre och smaken blir snabbt bitter. Kokt vitlök blir till mos. Hur du tillsätter den till en gryta är därför mindre viktigt. Vitlök som huvudingrediens:Vitlökssoppa, en klassisk fattigmansrätt. Tricket är att steka fram smakerna och mjuk konsistens utan att vitlöken bränns vid. Och att den mjuka vitlöken får oljan och vattnet att gifta sig. Späd med en fin fond och gratinera gärna i ugnen med grovt bröd och en smakrik ost.
Vitlökskyckling. I ugn eller i gryta, var inte rädd för att smaksätta med flera klyftor vitlök per person. Tillagningen tar udden av löken och kvar finns bara den goda, fylliga smaken Klassiker - vitlök
|