Vilken kastrull till vad?
Det är upptagningen och fördelningen av värme i kastrullens botten som är nyckeln till allt. Om dina kastruller inte har en tjock botten i flera lager med bra värmeegenskaper, skaffa nya. (Till exempel PS kastruller med 5 lager hela vägen upp.) Men det finns också annat att tänka på när du ska välja rätt kastrull till rätt uppgift:
|
Tunn botten funkar helt enkelt inte. |
|
Marginal när du kokar
Måtta vatten – och råvaror som ska ner i vattnet – så att du vet att du har en generös marginal på insidan upp till kastrullens kant. Hellre för stor än för liten marginal.
Ännu mer marginal när du friterar
Kokhet olja är inte att leka med, därför ska du alltid tänka på säkerheten när du friterar:
Rostfritt stål bäst till allt
Det tål hårda tag, det tål höga temperaturer, det tål syrliga vätskor, det är snyggt, det är ett "rent" material, och det är långsiktigt hållbart – både i köket för miljön.
|
Hellre för stor än för liten
Att använda en för liten kastrull är i bästa fall att be om kladdiga olyckor på spisen, i värsta fall en allvarlig säkerhetsrisk. Använd hellre en för stor.
Bred eller högsmal kastrull?
Ska den in i ugnen?
Då behöver du en kastrull med lock och handtag som tål värme...
Bra att ha – liten temperaturlära
|