RucolaRucola (eller ruccola) liknar finlemmade blad av maskros eller rädisa. I Sverige ser nog de flesta den här salladen med italienskt klingande namn som en trendig medelhavsplanta, men ursprungligen kommer den från norra Europa. Ett äldre svenskt namn är senapskål.
Smaken är kraftig, besk och nötaktig, med ett inslag av pepprighet som ibland kan vara ganska starkt. Det är just den koncentrerade kryddigheten som gör den här salladen så god att blanda med friskare, vattnigare sorter. Bladen är känsliga och ska ätas upp så fort det bara går. Färgen är jämngrön och ganska matt Bra att veta om rucolaPepprigheten skiljer sig väldigt från rucola till rucola. Smaka på salladen innan du bestämmer dig för om den är ett fint litet salladsblad eller en krydda.
|
|
Hur använder man rucola?Den kraftiga smaken gör att man ofta använder rucola där den ska tillföra lite pepprighet, nästan som en kryddväxt. Men den funkar också som ensam sallad, eller med mer neutrala salladssorter.
Blanda ner rucola i pasta, det ger extra krydda och ser trevligt ut. Tänk bara på att göra det precis innan du serverar, annars blir bladen sladdriga. Rucola, parmesan, tomater och rostade pinjenötter gör sig väldig bra tillsammans. I pastasallad, med grönsallad, i sällskap av getost, mozzarella, brie eller som ätbar dekoration. Lägg en näve rucola på pizzan när den precis kommer ut ur ugnen. Det ser bra ut och smakar ännu bättre. Har du mycket rucola, gör en rucolapesto: Mortla ihop fint hackad rucola, parmesan, vitlök och pinjenötter med olivolja till vad du tycker är en perfekt pestokonsistens. Gör rucolaolja att krydda sallad och pasta med. Skölj bladen noga, torka dem och mixa dem med olivolja. Grönt är gott Klassiker - RucolaEn näve rucola på pastan eller pizzan.
|