ÄlgentrecôteDen här styckdetaljen på skogens konung kan skivas för stekpannan eller grillen. Men det är alltid ett risktagande att grilla det magra viltköttet. För ett saftigare resultat ska du helsteka den.
Bra att veta om älgentrecôteViltkött är mycket magrare än det från tamboskap, och nästan aldrig marmorerat. Här vid entrecoten kan man hitta lite fett, var rädd om det!
|
|
Hur lagar man älgentrecôte?Helstek en älgentrecôte: Putsa steken – men putsa inte bort det parallella tunnare stycket som också tillhör entrecôten. Den här styckdetaljen består av flera muskelgrupper som sitter ihop, med fett i mitten. Utnyttja det.
Använd steksnöre för att binda en avlång stek där fettet, se ovan, bildar den saftiga, smakrika kärnan. Det är saftigheten och smaken du vill åt. När du binder: Sikta på en så jämntjock form som möjligt så att hela köttbiten når samma stekgrad under samma tid i ugnen. (Om ena ändan är tunn och den andra tjock blir de klara vid olika tidpunkter.) Salta och peppra hela entrecoten. Bryn den runtom i stekpanna till fin yta och stoppa sedan in den i ugnen på ca 125 grader. Använd termometer och sikta på 48 till 52 grader, beroende på hur du vill ha köttet. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga med ungefär 5 grader även efter att du tar ut köttet. (Läs mer om 4-procentsregeln 4-procentsregeln.) Låt entrecôten vila en kvart. Skiva tvärs över fibrerna och servera. Klassiker - ÄlgentrecôteUgnsstekt älgentrecote med bearnaisesås.
|