ÄlgrulleDen här styckdetaljen har lite dåligt rykte, men i händerna på en skicklig kock blir den smakrik och god. Rullen består av en enda muskel, som en filé, där alla köttfibrer löper parallellt åt samma håll.
Bra att veta om älgrulleKöttet är magert och fint, men fibrerna är relativt grova och kan upplevas som sega och hårda om de hanteras tokigt. Läs på innan du skrider till verket:
Hur lagar man älgrulle?Gör en helstekt rulle: Salta, peppra och bryn runtom. Sätt in den i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 48 grader – inte mer. Låt köttet vila innan du skär upp det i tunna skivor som ger lagom mycket tuggmotstånd.
Om du väljer att se rullen som en stek är det extra viktigt att köttet får vila efter tillagning. Köttfibrerna är grova och innehåller mycket vätska. Får köttet inte vila kommer köttsaften att rinna ut på tallriken och rullen blir torr och trist. |
|
Eller så vänder du på steken:
Gör skav: Skiva rullen i så tunna skivor du bara kan före tillagningen. Allra lättast är det om rullen är halvfryst när du skär. Stek snabbt och hett på varje sida och tillaga i gryta eller wok. Strimla till biff stroganoff: Genom att skära köttet ungefär som pommes strips, först i skivor tvärs över fibrerna och sedan i strimlor, blir de trevligare att tugga på. ”Stripsen” ska bara få lite färg på varje sida när du steker dem. Därefter ska de värmas upp en kort stund när de åker ner i såsen före servering. Klassiker - ÄlgrulleRimmad älgrulle med sås på crème fraiche och dijonsenap.
|