Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss


​Hem / Matkunskap / Kött / Styckdetaljer kött / Styckdetaljer fågel / Anklår

Anklår

Den här delen av ankan är underskattad – förutom där man verkligen vet att uppskatta anka som råvara. Den blir kanske inte lika dekorativ på tallriken, men den är enklare att hantera och blir minst lika god som ankbröst.

Bra att veta

Köttet i benen är mörkare och kraftigare än bröstfiléerna. Det tål mer tillagning, inte minst att sakta, sakta långkokas på låg värme. Gärna i ankans eget fett.

Ett ben är lagom till en person.
Anklår med apelsinsås
till produkten

Hur lagar man anklår?

Köttet på benen blir mört, lent och sammanfallande av att tillagas försiktigt på låg värme under lång tid. Konfiterade anklår (kokta i fett) är en klassiker och en vanligt förekommande rätt i Frankrike.

Med den allra varsammaste formen av konfitering så ska (ank)fettet aldrig koka. Det finns recept där låren ligger och sjuder i fettet i dagar vid mycket låga temperaturer, ca 90 grader. Men med något högre temperatur – upp till ca 120 grader – kan du också få ett bra resultat på under mindre än 8 timmar.

Grundkonfiteringen handlar om ett dygn i salt och därefter ett dygn (eller mer) i det varma fettet. Proffsen är hyfsat eniga om att kryddor och andra smaksättare ska tillsättas senare – om alls. Anklåren är redan fulla av underbar smak.

Låren ska vara tätt packade och fettet ska täcka dem så att köttet inte torkar ut under den långa tiden i ugnen. Om ankfettet inte räcker till så kan det drygas ut, till exempel med en smaklös olja.
Köttet ska utsättas för låg värme under lång tid – men för att få ett knaprigt skinn krävs hög, torr värme. Avsluta tillagningen genom att utsätta skinnsidan för hög värme under en kort stund i ugnen eller i i stekpannan/grillpannan.

Spara på överblivet fett. Rent fett håller länge och du kan använda det igen, bland annat till att steka krispiga grönsaker som du sedan kan servera precis som de är med lite flingsalt.

Klassiker - anklår

Confit de canard, konfiterade anklår, på en bädd av baconfrästa puylinser. Det tar sin tid, men när du har fått koll på temperaturer och tider så är det inte svårt. Förutom lite knaprig yta som du tillför i slutet så är låren redo att ätas när gästerna kommer.​
Glacerat anklår
confiterad anka

Kocken tipsar

Till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss