Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Lilla redskapsskolan / Bästa kökskniven / Asiatisk eller västerländsk

Asiatisk eller västerländsk kockkniv?

Vad är skillnaden? Och vilken sort ska du ha i ditt eget kök? Här benar vi ut det viktigaste som skiljer:
  • Hårdheten på stålet
  • Slipvinkeln på eggen
  • Formen på knivbladet

Vilken ska du välja?

Om du verkligen vill grotta ner dig i den här frågan så finns många oändligt nördiga sidor (främst på engelska) om ämnet på internet. Du som helt enkelt är ute efter att köpa en riktigt bra kockkniv behöver bara veta det här:
Kockens personliga knivar
Till produkten

Hårdare stål i Asiatisk kniv

Traditionellt så används hårdare stål i asiatiska knivblad än i västerländska knivblad. Det finns både fördelar och nackdelar med det:
  • Hårdare stål går att slipa vassare och håller skärpan längre – men eggen blir mindre flexibel och tar lättare skada.
  • En Asiatisk kockkniv har ofta ett tunnare knivblad av ett hårdare stål. Det gör att kniven blir både vassare och lättare, men också att bladet blir ömtåligare.
  • Hårdare stål – till exempel kolstål – är känsligt för rost.
  • En (Asiatisk) kniv med ett blad av ett hårdare stål kräver med andra ord mer varsamhet vid skärbrädan och mer underhåll.

Mjukare stål i västerländsk kniv

Det finns, ganska logiskt, även både fördelar och nackdelar med mjukare stål, som är mer vanligt i västerländska kockknivar:
  • Att stålet är mjukare beror bland annat på att det har gjorts rostfritt (men inget stål är 100% rostfritt).
  • Ett mjukare stål behåller inte skärpan lika länge, men det är mer flexibelt och mindre ömtåligt. Och det är lättare för kocken själv att få upp skärpan på det mjukare stålet med några tag med brynet.
  • Ett mjukare och mer flexibelt stål tar mindre skada vid ett möte med, till exempel, ett kycklingben.
  • En (västerländsk) kockkniv med ett mjukare stål kräver mindre underhåll – men också att du vässar oftare och är flitig med brynet.

Vinkeln på knivens egg

En typisk västerländsk vinkel är 20 grader, en typisk Asiatisk vinkel är 15 grader. Den senare är alltså brantare och vassare, men också mer ömtålig. Vissa asiatiska knivar vässas bara på ena sidan, beroende på vad de ska användas till. Det gör att kniven ”drar” åt ena hållet.

Formen på knivbladet

Asiatiska kockknivar har ofta en platt form som är gjord för en hackande rörelse och/eller en varsamt skärande rörelse (tänk filéer till sushi). Vanligt hos västerländska modeller är ett mer rundat blad, en ”mage”, som passar en gungande rörelse på skärbrädan.​

Det finns många undantag

Förstås. Och just nu är det många västerländska tillverkare av köksknivar som går mot en mer Asiatisk stil.

PS kockknivar

Stålet i PS kockkniv är mellanhårt, 56-58 HRC. Stålet från Sandvik som formas till kockknivar från Professional Secrets är återvunnet till ca 85%.
PS Knivar
Kockens personliga kniv från PS

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss