Möra kött med kiwiGästerna kommer om några timmar och du står där med en bit kött som du anar inte är den möraste av styckdetaljer. Vad gör du då för att – bokstavligt talat – lösa biffen?
Möra med enzymerRent tekniskt, när kött möras så är det proteinet i celler och bindväv som bryts ner, med egna eller tillsatta enzymer. I hängmörat kött sker det naturligt och tar lång tid.
Plastinpackat, mörat kött vi köper i butik har förvarats i vakuum minst en vecka. Då får enzymerna tid på sig att bryta ner köttet. Ofta tillsätter man även en saltlösning som jämnar ut smakerna. Att det är så liten konsistens- och smakskillnad på de för-mörade bitarna beror på att processen många gånger slipar bort olikheterna. |
|
Möra med omogen kiwi
Sverige är ett land med skyhög kiwikonsumtion. Därför är det sannolikt att dilemmat ovan – när gästerna nalkas – kan lösas på ett bra sätt. Det finns kanske en kiwi hemma! Och med tanke på att kiwifrukter som säljs i butikerna tenderar att vara långt ifrån solmogna lämpar de sig fantastiskt för att ordna mörningsprocessen.
Möra med actinidin
Papaya och ananas funkar också alldeles utmärkt. Vad det handlar om är att enzymer i frukterna bryter ner proteinet i köttet betydligt snabbare än den naturliga mörningen. I kiwi heter det actinidin, i papaya papain medan man i ananas hittar det starkaste av dem alla - bromelin. Det är det som gör att det känns som att det sticker i munnen om man går runt och suger på en bit ananas.
Möra med ingefära
Även ingefära innehåller ett enzym som mörar köttet – därför ska man vara försiktig med att använda för mycket ingefära i marinader (för länge).
Möra försiktigt
Det finns en hake med att på ett par timmar göra det som i vanliga fall tar en vecka: Det finns inga mellanlägen:
Gör så här
Du kan nästan höra gästernas taxi på uppfarten, men du hinner ändå:
|