Så grillar du kött
Här ska det handla om att grilla kött, men ännu mer om den ädla konsten att grilla hittar du i snabba grillskolan och grilla grönsaker som ett proffs. |
|
Grilla som ett proffs
Oavsett om du grillar med träkol eller gas, ägna lite mer uppmärksamhet åt grillgallret än åt alla accessoarer runtomkring. Gallret ska vara stadigt och av hög, hård kvalitet – och det ska vara rent. Spjällen ska vara relativt tjocka och luckorna mellan dem får inte vara för breda. Läs mer om grillgaller.
Se även till att lägga lite pengar på grillverktyg med långa skaft av hög kvalitet som inte böjer sig när du hanterar en större köttbit. Satsa på verktygen och råvaran, inte på att bräcka grannen med värsta hårdvaran. Marinad, kryddor och saltEn marinad ska innehålla en syrlig ingrediens såsom citronsaft eller vinäger. Det ger god smak och mörar köttet – i varje fall ytligt.
Undvik olja i marinader när du grillar. Oljan tillför ingen smak och brinner och ryker när den droppar ner på glöden. Salta både före eller efter grillningen eftersom mycket av saltet hamnar i glöden. En del kockar menar bestämt att du ska peppra först efter grillningen, eftersom bränd peppar smakar illa. För att skapa röksmak, lägg trä från till exempel hickory, äpple, lönn, rosmarin i blöt i 30 minuter. Lägg träspånet/stjälkarna på glöden vid tillagningens början (använd folieform eller röklåda i en gasolgrill). Före grillning
|
Under grillning
Mot slutet och efter
Vintergrilla Det är alltid rätt säsong för att grilla. Några tips när du gör det på vintern: Vintergrilla
Lite grillvetenskapNär du grillar så tillagas köttet genom strålande hetta från glöden och delvis genom kontaktvärme genom grillgallret. Köttet tillagas när värmen som appliceras på ytan tränger in mot centrum.
En biff som är dubbelt så tjock tar 4 gånger så lång tid att grilla. Även för avståndet från grillkolen gäller en kvadratisk lag: Om avståndet från glödbädden på grillen ökas till det dubbla så minskar strålningsvärmen 4 gånger. Den kemiska förklaringen till den goda smaken som utvecklas på grillat kött kallas Maillardreaktion. Den äger rum när kolhydrater och aminosyror reagerar med varandra och utvecklar nya dofter, smaker och färger. |