Bästa receptet på paltPalt är allt annat än finmat. Men omsorgsfullt tillagad palt bjuder på en tillfredsställande blandningen av sött, salt och umami. Palt är norrländsk ”comfort food” i kvadrat. Receptet nedan ger lagom till ca 4 personer.
Palt är hela världens maträttPalt innehåller potatis, mjöl, fläsk och salt. Sammansättningen återkommer i alla jordbrukskulturer där potatis och fläskkött förekommer. I södra Sverige äter man kroppkakor, i Centraleuropa knödel, i Italien gnocchi, och så vidare…
Vetemjöl eller kornmjöl i palt?En ortodox palt ska – enligt de flesta – göras på kornmjöl, men med vetemjöl får du en fastare deg att jobba med och en vackrare färg på slutresultatet. Det är kornmjöl som ger palt en trist, grå färg.
|
|
Fläsk i eller till palten?Enligt vissa lokalpatrioter ska fläsket aldrig, någonsin, inte på några villkor stoppas i palten. Enligt andra så är det fläsket inuti palten som gör palt till palt. Här på PS väljer vi att glida undan i frågan. I receptet på den här sidan stoppas fläsket i palten – mest för att vi tror det är så en majoritet ser på palt. (Majoriteten har för den skull inte nödvändigtvis rätt.)
Bästa receptet på paltDu behöver:
1 kg okokt mjölig potatis 3-4 dl kornmjöl och/eller vetemjöl 1 msk salt 1/2 dl vatten 100 g smör 600 – 800 g rimmat sidfläsk Lingonsylt eller rårörda lingon Gör så här:
Varianter på palt:
Dryck till paltEnligt tradition ska det vara ett glas kall mjölk. Det kanske inte känns så aptitligt, vuxet eller modernt, men det är svårt att kombinera andra drycker med den breda smakpaletten som palt erbjuder på tallriken. Den obligatoriska lingonsylten utesluter vin. Öl fungerar bättre, men kan bli en ”blaskig” upplevelse. Hör gärna av dig om du har ett lysande och lite mer ”eleverat” dryckesförslag till palt.
Vad är paltkoma?En rätt för kroppsarbetare i ett kallt klimat med kokta degbollar av potatis och mjöl och som serveras med fläsk och smält smör. Vad tror du?
|