Fläsksida - sidfläskFörekommer oftast som rimmat, skivat stekfläsk. I rökt form blir det bacon. Fettinnehållet i den här styckdetaljen ligger omkring 90%. Sidfläsk, ”pork belly” på engelska, är populärt i Kina och Korea. Det är även en av basingredienserna i fransmännens ”Choucroute garnie” och tyskarnas ”Schlachtplatte”.
Bra att veta om sidfläsk
Saltat sidfläsk förekommer i alla kök där man äter gris, som stekfläsk, bacon, lardon, pancetta, med flera. Italiensk pancetta är lufttorkad – men inte rökt – och särskilt koncentrerad i smaken. Fransk lardon kallas för lardons när den skurits i bitar och tillsätts i, till exempel, boeuf bourguignon. Sidfläsk fungerar även utmärkt i Asiens kryddstarka och söta kök.
Allt om bacon hittar du här. |
|
Hur lagar man fläsksida?Färskt och rimmat sidfläsk blir gott stekt och serveras traditionellt med bruna bönor eller raggmunk och lingon. Rökt sidfläsk är en ingrediens i kroppkakor och fläskpannkaka.
Hela stycken med sidfläsk har lång hållbarhet, vilket betyder att du kan satsa på en större bit av hög kvalitet till ditt kök. Då har du en ingrediens och smakgivare som du kan forma och använda på många olika sätt. Prova dig fram med bacon, sidfläsk, lardon och pancetta. När franskt sidfläsk, lardon, finhackas så kallas bitarna för lardons. Den italienska varianten, pancetta, är lufttorkad och extra smakrik. Även den söta, asiatiska smakpaletten fungerar med sidfläsk. Färsk fläsksida kan kokas och därefter grillas. Eller rimmas och kryddas och kokas. För ett smakrikt, sönderfallande kött: Tillaga fläsksidan i ugnen på 150 grader i ca 4 timmar. Stek i skivor för att få en fin yta före servering. Knaprig svål är en delikatess och ett perfekt tilltugg. Helstekt, knaprig fläsksida har blivit en populär rätt på svenska restauranger. Du kan även confitera den här fettrika styckdetaljen. Klassiker - fläsksida/sidfläsk
Stekt fläsk med löksås. En nyklassiker är ett helt stycke ugnsstekt fläsksida med krispig svål.
|