Mjölig potatisMjölig potatis innehåller mer torrsubstans – det som inte är vatten i potatisen – och stärkelse än fast potatis. När potatisen kokas stelnar stärkelsen och innehållet expanderar, vilket gör att skalet ofta spricker. Är du tveksam till om potatisen är fast eller mjölig, gör en kokanalys.
Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar. Mjöliga potatissorterNågra mjöliga potatissorter är Mandelpotatis, King Edward, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron.
|
|
Bra att veta om mjölig potatisFör att potatisen inte ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska den inte utsättas för ljus.
Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst om temperaturen är mellan 4 och 7 grader. För låga temperaturer gör potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring. Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta. Hur tillagar man mjölig potatis?Mjölig potatis kan kokas, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor, grytor, mos, puréer och stomp. Mjöligheten gör att den faller sönder lätt men också att den suger upp smaker bättre än fast potatis.
Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både som fluffigt mos till nystekt strömming och elegant puré till renfilé. Lär dig koka potatis som ett proffs här: Konsten att koka potatis Potatisgratäng är aldrig fel. Du kan göra gratäng på vilken potatissort som helst, men med en mjölig sort blir resultatet fastare. Gör så här:
|
Mjölig potatis till mos och stompTraditionellt gör man potatismos på mjölig potatis, även om det finns kockar som hävdar att fast potatis ger ett bättre, slätare mos. Strävar du efter ett fluffigt mos är det definitivt mjölig potatis som gäller.
Mos, puré eller stomp? I proffsköket har potatismoset och potatispurén helt olika roller. För att inte tala om stomp: Mos är mosad potatis med smör och mjölk som får strömming och köttbullar att landa mjukt. Gör så här: Koka potatisen tills den är genommjuk, prova med en sticka. Mosa potatisen med en stöt, lägg i en klick smör och häll i mjölk. Var försiktig med mjölken så att moset inte blir för löst. Salta, peppra och vispa moset luftigt med en elvisp. Tänk på att alltid göra moset på en gång medan potatisen är varm. Om du ställer potatisen åt sidan en stund blir moset klistrigt. Samma sak gäller för puré och stomp. Puré är ett finfördelat mästerverk med mycket smör (det finns kockar som tycker att 500 gram smör till 1 kg potatis är rimligt) och kanske en skvätt grädde. Precis allt om potatispuré hittar du här: Perfekt potatispuré Stomp är en brutalvariant av mos som ofta även innehåller mjukkokta rotfrukter. Gör så här: Koka potatis och rotfrukter. Fördela dem med en potatisstöt. Lägg i en klick smör och blanda om. Perfekt till en köttig, kryddig korv. Omelett, soppa, paj på mjölig potatisGör en potatisomelett på italienska eller spanska; en frittata eller tortilla:
Gör en slät potatissoppa: Till exempel vichyssoise, en klassisk fransk potatissoppa med purjolök. Passera soppan genom en sil för ett perfekt resultat. Ett par potatisar blir bra redning i de flesta grönsakssoppor som ska mixas; broccoli-, blomkåls- eller rotfruktssoppa, till exempel. Potatispaj är en mild och nötig delikatess, perfekt till kallskuret. Räkna med ungefär 8 potatisar till skalet och lika många till fyllningen. Servera den med exempelvis spenat- och hasselnötspesto med basilika och västerbottensost. Mjölig potatis i grytanLåt mjölig potatis koka med i grytan som vilken rotfrukt som helst. Den suger åt sig smakerna bättre än fast potatis. Om den kokar länge faller den isär och du får en simmigare, matigare gryta.
Mjölig bakad potatisBakpotatis gör sig bättre och blir fortare färdig i mindre storlek. Konsten att lyckas med bakad potatis:
Klassiker - Mjölig potatisVitlöksdoftande och krämig potatisgratäng med lite tuggmotstånd kvar.
|