Grytbitar av björnEftersom björnkött har en högre fetthalt än annat vilt, gör det sig utmärkt i långkok. Grytbitarna kan komma från till exempel bog och ytterlår. Viltrecept för de stora klövdjur fungerar även för björn, det blir bara lite mer spännande.
Bra att veta om grytbitar av björnBjörn finns inte alltid att köpa. Tillgången beror på noggrant kontrollerad jakt på det här djuret – och på vem du känner i trakter där man över huvud taget jagar björn.
Var inte för noggrann när du putsar köttet. Eventuella föroreningar ska bort, men ta hand om fett och bindväv som ger grytan god smak och konsistens. |
|
Hur lagar man björngryta?Köttet behöver sin tid för att möras så långkok passar bra. Men vilt behöver kortare tid än annat kött, särskilt om du har saltat det i förväg. Grytan ska aldrig koka, bara ryka, och hålla en temperatur på 85 grader.
Skär inte för små bitar till grytan eftersom köttet krymper när det tillagas. Kuber på 3 x 3 x 3 centimeter är en bra storlek. Grunderna när du lagar långkok på vilt:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt Klassiker - Grytbitar av björnMustig björngryta med sidfläsk.
|