EndiverDe små, avlånga salladshuvudena har vitgula kraftiga, saftiga blad med lite besk smak. Bladen kan strimlas eller skäras på alla ledder. Hela blad är utmärkta som ätbar skopa för diverse röror och ”finger food”.
Bra att veta om endiverSkär av den grova och bittra delen längst ner på endiven.
Se till att hålla salladen fuktig med en blöt släng, till exempel. Om den börjar sloka, lägg den i iskallt vatten en timme eller två. |
|
Hur använder man endiver?Om man gillar den lite beska smaken är det här en väldigt användbar salladssort. Ät den rå i hela blad eller strimlad. Eller stek, bräsera och grilla dina endiver.
Behandla endiven som vilken primör som helst: Koka i lättsaltat vatten och smörslunga. Bräsera, det vill säga stek först och koka sedan, i färskpressad apelsinjuice med lite socker och citron. Ta loss blad som blir små skopor att lägga exempelvis ädelost och valnötter i, som förrätt. Skär endiverna i klyftor och stek med kryddor som timjan och vitlök. Baka sedan färdigt dem i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Endiver är gott till getost, päron och valnötter i alla former. Varm ost och kall endiv eller tvärtom, men alltid med rostade nötter eftersom de smakar så mycket mer. Dela endiver i halvor och lägg på grillen. Olivolja och flingsalt gör underverk. Klassiker - EndiverEndivesallad med blåmögelost och valnötter.
|