Bästa fiskkonserverna
Tips: kvalitet spelar rollDet gör stor skillnad om du väljer fiskkonserver av hög eller låg kvalitet. Du har antagligen någon gång upplevt ilsket salta och sträva sardeller på en pizza och det beror på att de var av låg kvalitet. Fin fisk i fina konserver har också en ordentlig sälta, men är len i smaken.
Tips: lär dig några receptMed lite bearbetning och i sällskap med andra råvaroriskkonserver kan bli stora matupplevelser . Här hittar du några riktigt, riktigt användbara recept med fiskkonserver som grund:
|
|
Sardeller – Bagna CaudaBagna Cauda är en italiensk dipsås med stora, salta smaker – perfekt till en kall öl eller ett glas krispigt vitt vin. Servera den gärna varm och gärna med utsikt över havet...
Recept Bagna CaudaDu behöver:
Ca 10 sardellfiléer 2 stora vitlöksklyftor 2 msk olivolja 2 msk smör Färska eller lätt ångade krispiga grönsaker skurna i dip-vänliga munsbitar. Gör så här:
Puttanesca med sardinerEn klassisk puttanesca är en het och umamispäckad tomatsås med kapris, svarta oliver, och en sardellfilé eller två som smaksättare. Att utöka med sardiner på burk är lätt gjort.
Recept Puttanesca med sardinerDu behöver:
2 burkar hela eller krossade tomater 1 vitlöksklyfta 1 glas vitt vin 1/2 msk tomatpasta Olivolja efter behov och smak 1 sardellfilé 1 torkad liten chili, chili flakes eller likande efter smak 1/2 till 1 dl svarta oliver, kärnfria och kluvna på mitten 2 msk kapris 1 burk sardiner i olja av hög kvalitet Oregano Salt och nymalen svartpeppar Pasta, t ex spaghetti Färskriven parmesan Gör så här:
|
Pastasås med tonfisk - receptSamma som ovan (puttanesca), men ersätt chili, sardeller, oliver, sardiner och kapris med en burk tonfisk. Snåla inte med riven parmesan.
Pålägg/"spread" med tonfisk – receptSå här enkelt gör du en spread med tonfisk att bre generöst på ett färskt vitt bröd:
Makrill i tomatsåsMakrill i tomatsås är bäst att betrakta som färdiglagad. Försök inte omvandla den till något den inte är. Jobba i stället med tillbehören:
Makrill i tomatsås – receptFöljande ingredienser trivs utmärkt med makrill i tomatsås av ett bättre märke. Ta med dem – och en burk makrill i tomatsås – på picknick:
Sardeller deluxe - Pasta con le sardePasta con le sarde är en siciliansk pastarätt med arabiska influenser. Med en lyxig, simmig, kryddig sås på lök, fänkål, russin, pinjenötter, sardeller och färska sardiner (vilket man tyvärr sällan hittar i svenska butiker...). Toppa gärna med stekta och smaksatta krutonger eller brödsmulor.
Recept Pasta con le sardeDu behöver:
1 glas vitt vin 1/2 dl russin Ca 1/2 dl olivolja 1/2 tsk fänkålsfrön 1 dl ströbröd Salt och peppar 2 1/2 dl tärnad färsk fänkål 2 1/2 dl mosad gul lök 4 sardellfiléer Ca 1/2 dl rostade pinjenötter 5 sardiner (ca 400 g, makrill kan också fungera) Pasta, t ex spaghetti Gör så här:
|