Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Burkmat

Så lyckas du med konservburkar

Förr eller senare – oavsett hur duktig och pretentiös man är i köket – så brister det i planeringen och/eller plånboken och så står man där med konservburkar som enda råvara till middagen.
Här följer en samling tips om hur du får lite höjd på din burkmat. Vi börjar med en lista på de bästa av burkar:

Tomat är bästa konservburken

Du ska köpa hela – inte krossade – tomater på burk, för att de smakar mer och bättre. Något mer praktiskt än tomat på burk finns knappast för att snabbt få till en hygglig maträtt med hjälp av lite lök, vitlök, kryddor och pasta. Eller – varför inte? – bönor på burk.
Konservburkar med mat
till produkten

Tips burktomat:

  • Det är saften i burken som smakar plåt. Om du häller bort den och gör din maträtt på enbart de hela tomaterna så får du fram trevligare smaker.
  • Det lönar sig smakmässigt att satsa en slant på att köpa bättre burktomat från en bättre leverantör. Prova.
  • Hela tomater på burk smakar mer och bättre, men använd även den krossade sorten. Lite socker kan få smakerna att lyfta något.
  • Till – eller i – en tomatsås passar kapris på burk, svarta oliver på burk och/eller tonfisk på burk.

Bönor på konservburk är näst bäst

​Eller rättare sagt alla konserver med baljväxter: Kidneybönor, svarta bönor, borlottibönor, vita bönor, linser, kikärtor, osv. De kan tillföra ”det matiga” i nästan vilken improviserad rätt som helst. De fungerar även utmärkt som utfyllnad när gårdagens rester inte riktigt räcker till alla.

Tips bönor på burk

  • Den sega vätskan i burken som de flesta häller bort kan tillföras socker och vispas och användas ungefär som äggvita. Inte så gott, men en nödlösning om någon inte äter mjölkprodukter.
  • Vätskan mellan burkbönorna lär även kunna bli en vegetarisk majonnäs, men det är i skrivande stund lite oklart hur.
  • Ju längre bönorna får ligga i din gryta – men helst utan att koka eftersom de redan är mjuka – desto mer suger åt sig av kryddor och aromer.
  • Kikärtor faller inte isär på samma sätt som konserverade bönor kan göra. Köp några extra burkar.

Tre: Sardiner, tonfisk och makrill

Alla tycker inte om fisk på burk, men den som gör det behöver aldrig gå hungrig. Och den som gillar sardiner behöver aldrig lida brist på omega-3-fettsyror...

Tips sardiner på burk

  • Sardiner trivs med harissa, men också med sriracha.
  • Gör en "guck" på mosade sardiner, vitlök, citron, olivolja och lite kokt potatis. Smaka av med svartpeppar.
  • Gör en snabbvariant på italiensk "pasta con le sarde".
  • Lägg sardiner och skivade kokta ägg på mackan. Makrill i tomat går också bra.
  • Vält ner en burk tonfisk i olja för en matigare variant på såsen du gjort på burktomater.

Tveksam fyra är burkmajs

Majsen som man förväntas lägga på buffésalladen gör ingen glad, men den här konserverade produkten har ändå ett existensberättigande. Den är fin att titta på och en av få grönsaker på burk som erbjuder lite tuggmotstånd.

Tips burkmajs

  • Koka majsen och gör en slät soppa. Tänk på att sötman är påtaglig redan från början. Garnera med en fin olja och nymalen svartpeppar.
  • En vinägrett tillför spets och fräschör. Det är förmodligen det som är tanken med majsen i buffésalladen…
  • Ska vi vara helt ärliga så är det godare med djupfryst majs.

Konservburkbubblare

Soldatens ärtsoppa, gulasch, baked beans, dulce de leche/kondenserad mjölk (efterrätter), paprika på burk, med flera. Vi har valt att bortse från picklade grönsaker, sill och annat gott som läggs på glasburk.

De 6 bästa konservburkrecepten

  • Tokenkel men jättegod tomatsås. Du gör den på burktomat (se tips ovan) och behöver egentligen bara tillföra en vitlöksklyfta, ett glas vin och lite olivolja (även om du gärna får bättra på umamin och sältan med en sardellfilé eller två).  Låt puttra en stund före servering till, exempelvis, vanlig hushållspasta. Ett litet stycke parmesan har du förstås i kylen…
  • Gör blixthummus. Mixa kikärtor på burk, en vitlöksklyfta, olivolja, en matsked tahine, citronsaft och salt. Du kan faktiskt göra samma sak med vilka bönor på burk som helst. Och servera som dipp eller mousse till nästan vad som helst.
  • Vitello tonnato à la burk. Den här klassiska italienska såsen ska egentligen serveras till kalvkött, men den är även god till mycket annat – framför allt när desperationen infinner sig. Stoppa ner majonnäs, tonfisk på burk, kapris och en sardell eller två i en mixer (om du råkar ha lite grillsafter av kalv att tillsätta så är det verkligen bingo). Smaka upp med citronsaft och svartpeppar, salt lär inte behövas.
  • Ta en kryddig korv, till exempel chorizo, och stek i skivor med lök och vitlök. Tillsätt tomat på burk, paprika på burk och kikärtor på burk. Sjud korvgrytan en stund före servering – men inte så länge att ingredienserna blir ännu mosigare. Servera med ett aggressivt lantligt rödvin.
  • Böngratäng. Stek lök och timjan och blanda ner de urvattnade bönorna. Mixa en vitlöksklyfta, olivolja och ströbröd till en massa och täck bönorna. Grädda i ugnen. Eller så undviker du de tekniska momenten och bara täcker bönorna med ett lager smakrik ost.
  • Blanda en burk makrill i tomat – eller matjessill eller sardiner – med hackad lök, hackat hårdkokt ägg och kapris och gör en röra à la gubbröra/kärringröra. Servera på hårt bröd.
​
Smaklig måltid och glöm inte att fylla på förrådet med konserver.
Bild
allt om mat

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss