Allt om bacon
Bacondoft något för alla När bacon steker reagerar proteinet i köttet med sockret i fettet och resulterar i en explosion av dofter och smaker som triggar igång doft- och smakreceptorer hos människan – oavsett om denne är allätare, vegetarian eller vegan. Människans signalsystem säger ja till bacon.
Satsa på finare baconPlastpaketen som du köper i butiken är praktiska och duger hyggligt i köket, men de flesta innehåller tyvärr inte riktig bacon. Läs på etiketten så kommer du se att den här produkten smaksätts med rökextrakt, nitriter och diverse aromämnen. Leta efter äkta, torrsaltad, rökt bacon och upplev skillnaden.
|
|
Vilken slags bacon?Bacon är ett samlingsnamn för saltat och rökt sidfläsk. (En del skulle säga att det inte ens behöver vara rökt, vilket skulle göra begreppet ännu vidare.) Att just sidfläsket valts ut till detta beror på den höga, smakrika fetthalten. Hur man vill ha sin bacon är en smaksak. Lite vägledning:
Gör din egen baconAllt som du gör själv smakar godare, så även bacon. Känn dig fri att hitta på alla möjliga personliga och kreativa smaksättningar, men det du hittar här är ett grundrecept att utgå ifrån. Det finns flera sätt att smaksätta med rök, men ”äkta” rök är alltid godast:
|
Bacon och sötmaPå Austin Food Works i Stockholm röker man sitt eget bacon på låg temperatur i 16 timmar för att få perfekt balans mellan sötma, sälta och hickoryrök. Det serveras tunt skivat och knaperstekt till, bland annat, glass smaksatt med sötmajs.
Glaze till baconTänk på att du inte behöver tillföra mer salt. Och på att lite syra och lite sting aldrig är fel till griskött. Ett enkelt glazeförslag: Rör ihop en blandning av honung, Sambal Oelek och/eller Sriracha och en mindre skvätt vinäger.
Garnera baconBacon fungerar som bekant med det allra mesta, men höj gärna nivån på din grillade bacon med en ”relish”. Exempelvis på finhackad lök (en mild sort), chili, ingefära, saft av lime, socker och lite sesamolja.
Så gör du smulig baconAtt finhacka bacon före stekning fungerar för att, till exempel, smaksätta en gryta. Men det fungerar dåligt om du är ute efter små bitar smulig bacon till att garnera sallader och andra rätter. Bättre att göra så här:
Rinn av på papperspåse
Om du har slut på hushållspapper – eller om du tycker att det går åt för mycket när ditt bacon ska rinna av – kan du prova med ark av brunt papper som du klipper av vanliga bruna papperspåsar. De suger åt sig fint och fastnar inte i baconet. Ha en tallrik under.
Tips mot bacondoftEtt hushållstips som lär fungera: Häll ett ordentligt stänk med ättika eller vinäger i en skål med vatten och låt skålen stå på diskbänken i några timmar efter stekning. Vätskan suger åt sig av de värsta dofterna…
Längre hållbarhet i styckeEtt helt stycke bacon har längre hållbarhet än skivor. Med en större bit av hög kvalitet har du en ingrediens och smakgivare som räcker under lång tid.
Ät mindre men bättre baconFör bacon gäller, enligt PS, detsamma som för alla former av kött: Ät mindre men bättre. För hälsans, för djuruppfödningens och för miljöns skull.
Recept på och med baconPå internet hittar du ett närmast oändligt utbud på baconrecept. En bra plats att börja baconsurfa är här:
http://www.foodnetwork.com/recipes/articles/50-things-to-make-with-bacon.html |
Vi gör såklart vårt eget bacon, med lönnsirap, något annat vore ju oacceptabelt. |