Förbered potatis som ett proffs
Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Det räcker att skölja den och putsa bort eventuella fläckar. |
|
Konsten att skala potatisVitaminer och andra nyttiga ämnen i potatisen sitter precis under skalet. Om du skalar den före tillagning, se till att göra det så tunt som möjligt.
Skär bort gröna fläckarFläckar av grönt på potatisen är tecken på att den har utsatts för ljus och att det giftiga ämnet solanin kan ha bildats. Skär bort eventuella gröna fläckar på djupet. När potatisen skimrar i grönt är det oftast ingen fara alls, men ta några extra tag med potatisskalaren för säkerhets skull.
Tillaga sköljd potatisPotatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta.
En vass knivAtt skala potatis är inte en höjdpunkt när du lagar mat. Men att ha en riktigt vass kniv när du skär upp potatisen gör arbetet betydligt mer tillfredsställande. Akta fingrarna, en god teknik är att "styra" knivens blad med knogarna och/eller naglarna med handen som håller i råvaran.
|