Tillaga potatis som ett proffs
Vår favoritknöl behöver tillagas för att komma till sin rätt. Den kan kokas, stekas, friteras, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor och grytor. Smaken är mild, men en förklaring till potatisens popularitet kan vara att den bjuder på tillfredsställande umami. Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både till köttbullar med len gräddsås och varsamt kokt torsk med sting av pepparrot. Vi tar den först: |
|
Konsten att koka potatisOm du ska äta potatisen hel, välj en fast sort. Om du ska göra mos, puré eller pressa potatisen, välj en mjölig.
Läs mer om konsten att koka potatis Fast potatis till vad?Fast potatis lånar sig till många olika tillagningssätt och tekniker. Poängen är ofta att den ganska oansenliga knölen ska få en smakrik yta och mer spännande texturer.
Ugnsstekt klyftpotatisDen här metoden ger en fin yta och lite tuggmotstånd. Om potatisskalet inte är väldigt grovt, behåll det på. Skär potatisarna i klyftor, ringla över lite olivolja och baka dem i ugnen på cirka 200 grader i ungefär 30 minuter. En kvist timjan eller rosmarin kan också få vara med.
Läs mer om konsten att ugnsrosta grönsaker. Gör egna pommes fritesDet är inte svårt, det blir härligt frasigt och allt du behöver kunna är konsten att fritera.
Bjud på friterade potatisskalSe till att potatisen är ordentligt tvättad. Skala bort lite mer än själva skalet med en vass kniv. Fritera sedan skalbitarna och servera dem som drinktilltugg, till exempel med en klick smetana och lite löjrom.
Gör hasselbackspotatis
Råstek potatisenSkär den i tärningar och stek tillsammans med andra rotfrukter, till exempel. Eller gör en råraka: Riv potatis. Salta, peppra, blanda om och sprid ut en klick potatis till ett tunt lager i en het stekpanna med ordentligt med smör. Njut med syrlig gräddfil, salt löjrom och finhackad rödlök.
Blanda till en potatissalladKoka potatisen (utan att överkoka, håll ett extra öga). Välj mellan krämiga varianter – gärna med dijonsenap – eller slå över en vinägrett på den varma potatisen och skiva ner lite vår- eller purjolök. Färska kryddor som bladpersilja, oregano, timjan och salvia är gott att ha i.
Älska färskpotatis längreNär den första ”färskpotatisfebern” har lagt sig och du har bjudit på kokt färskpotatis med dill och smör tillräckligt många gånger, gör en potatissallad av hela små potatisar, eller rosta dem i ugnen för att få fram mer koncentrerad sötma.
|
Prova Papas ArrugadasSmå potatisar får koka i lite vatten med väldigt mycket salt tills vattnet har dunstat. Kvar blir rynkiga potatisar med massor av smak. Doppa dem i en het röd eller grön sås: mojo rojo eller mojo verde. Receptet kommer från Kanarieöarna och det salta vattnet var ursprungligen havsvatten.
Glöm inte röstiBjud hungriga vänner på schweizisk potatiskaka. Grovriven potatis som tillagats i ugn med purjolök och ägg håller gästerna mätta hela kvällen.
Potatis i soppa och grytaTärna potatisen och låt den koka med i grönsakssoppan eller gulaschen. En fast sort behåller formen även om den får koka ett tag.
Mjölig potatis till vad?Mjölig potatis känns lite mindre glamorös än sin fasta och formbara släkting, men med rätt tekniker bjuder den på massor med smak och lena konsistenser.
Potatisgratäng är aldrig felDu kan göra gratäng på vilken potatissort som helst, men med en mjölig får du en mer hållfast kaka (det heter ju även ”potatiskaka”). Tänk så här:
Mjölig potatis till bakad potatisBakpotatisar i din livsmedelsbutik är ofta överdrivet stora. Välj gärna en något mindre sort i stället, bara den är mjölig. Stick hål, vira in i aluminiumfolie och baka på 225 grader tills inkråmet är mjukt och mjöligt. Dränk det i smör och fyll på med andra goda smaker; skagenröra är bara en bland många röror.
Till mos, puré och stompFör att enkelt få till en massa eller ett mos av potatis så behövs en mjölig sort. Mos är mosad potatis med smör och mjölk. Puré är finfördelad med mycket smör. Stomp är en brutalvariant av mos som ofta även innehåller mjukkokta rotfrukter. Tänk på att alltid göra mos, puré och stomp av nykokt potatis som är varm. Annars får du ett klister.
Säg omelettGör en potatisomelett på italienska eller spanska; en frittata eller tortilla.
Gör en slät potatissoppaTill exempel vichyssoise, en klassisk fransk potatissoppa med purjolök. Passera soppan genom en sil för ett perfekt resultat. Ett par potatisar blir bra redning i de flesta grönsakssoppor som ska mixas; broccoli-, blomkåls- eller rotfruktssoppa, till exempel.
Ännu mer potatisPotatispaj är en mild och nötig delikatess, perfekt till kallskuret. Räkna med ungefär 8 potatisar till skalet och lika många till fyllningen. Servera den med exempelvis spenat- och hasselnötspesto med basilika och västerbottensost.
Blanda potatis i brödetKokt, kall och helst mjölig potatis som blivit över gör bröd saftigare.
Släng potatis i grytanLåt mjölig potatis koka med i grytan som vilken rotfrukt som helst. Den suger åt sig smakerna bättre än fast potatis. Om den kokar länge faller den isär och du får en simmigare, matigare gryta.
|