|
Behåll påsen påPotatis säljs ofta i påse, av papper eller porös plast. Behåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.
Mörkt och svaltFör att inte potatisen ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska potatis inte utsättas för ljus. Temperaturen ska vara källarsval. Egentligen är en mörk källare eller ett skafferi bättre än kylen.
Gärna under jordPotatis och andra rotsaker mår som allra bäst under jorden där de hör hemma (det är därför du ska förvara dem mörkt, svalt och inte för torrt). Om du har möjlighet ska du därför förvara dem i luftiga lådor med vanlig jord som emballage, till exempel i en jordkällare. Då går de i dvala och kan överleva en hel, lång vinter.
|
För kall potatisPotatis som har förvarats för kallt beter sig annorlunda när du tillagar den, till exempel när du steker den i en panna. Den blir fort brun och läcker vätska.
Mellan 4 och 7 graderPotatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst inom det här temperaturspannet. För låga temperaturer gör potatisen söt.
Skilj på rotsaker och grönsakerGröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotfrukter – som potatis – som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen.
Om du förvarar potatis för varmt så kommer den att tappa både vätska och vitaminer. Groddar är ett tecken på att den här processen har kommit igång. Ömtåligare än du trorDet brukar vara avokado som kunderna klämmer sönder i livsmedelsbutiken, men även potatis är känslig för beröring. Fläckar under skalet kan vara tecken på att den behandlats ovarsamt.
På hösten och våren kan du förvara potatis utomhus – men den ska inte utsättas för ljus. Täck över potatisen och säkerställ att temperaturen håller sig över 0 grader. Undvik äpplenFörvara inte potatis i närheten av äpplen. De släpper ifrån sig etylengas som gör att potatisen börjar gro.
|