ÄlgbogBogen består av hårt arbetande framdelsmuskler och är en stor styckdetalj på ett fullvuxet djur. Jämfört med en lammbog eller nötbog är den som allt viltkött betydligt magrare, men gör sig ändå utmärkt i en gryta. Rätt hanterad kan bogen också bli en fin söndagsstek.
Bra att veta om älgbogDe anonyma grytbitarna du hittar i butiken är ofta bog eller högrev av älg. Fråga.
Putsa köttet, men ta inte bort för mycket bindväv och eventuellt fett. Det är här smaken och konsistensen finns. |
|
Hur lagar man älgbog?Långkok i någon form är det enklaste att lyckas med. Skär inte för små bitar till grytan eftersom köttet krymper i storlek när det tillagas. 3 x 3 x 3 centimeter brukar vara lagom stora kuber att utgå från.
Om du ska laga gryta, bryn bitarna ordentligt runt om för att framkalla massor med goda smaker. Du behöver en riktig stekpanna som tål hög värme. Grunderna när du lagar långkok på vilt:
Man kan också göra en stek av bogen. Grunderna när du lagar en viltstek:
Mer om hur du lagar vilt hittar du här: laga vilt. Klassiker - ÄlgbogÄlggryta med rödvin. Ungefär som en coq au vin där du byter ut den franska tupp mot en svensk älg. Servera med vinbärs- eller rönnbärsgelé.
|