Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss
Färskpotatis


​Hem / Matkunskap / Grönsaker / Potatis / Färskpotatis / Friterad färskpotatis

Friterad färskpotatis

  • Ett (ännu) godare, roligare sätt att laga färskpotatis
  • Perfekta som snacks/tilltugg före middagen
  • Perfekta för att "rädda" överbliven, kokt färskpotatis

I stället för kokt...

Färskpotatis/nypotatis är en fantastisk råvara och – faktiskt – primör. Därmed är det också ett tips att inte krångla till det när du tillagar dem, t ex genom kokning. Men att fritera dem är ett enkelt sätt att få lite variation på sommarens matbord och mottagningar. Obs att det blir läckrast med mindre färskpotatisar som blir lagom stora munsbitar som "finger food".
Friterad färskpotatis
till produkten

Recept på friterad färskpotatis

Ett tips – men inte ett måste – är att skära de kalla färskpotatisarna som ”hasselbackare” före fritering (se bild ovan). Då friteras de effektivare, får en fin form och knaprig yta som suger åt sig dip.

Du behöver:

  • Nykokt fäskpotatis/nypotatis
  • En smakneutral olja
  • Flingsalt
  • En god dipp – se förslag nedan

Gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk – men absolut inte mosig eller vattnig.
  2. Låt den ånga av sig och svalna något på kökspapper/en släng. (Potatis som kokats tidigare får gärna ligga och torka till sig lite extra.)
  3. Använd en fritös eller kastrull med höga kanter. Hetta upp en neutral olja långsamt till ca 170 grader.
  4. "Vält" försiktigt ner några potatisar åt gången och fritera tills de får fin färg.
  5. Låt rinna av på hushållspapper eller en ren släng.
  6. Sprinkla över flingsalt. Servera genast. (Se förslag på enkel dip nedan.)
  7. Du kan läsa mer om fritering här.

Recept på enkel dipp till

Dippa gärna potatisen i en kall sås eller dressing. Till exempel: Blanda ihop creme fraiche med finhackad rödlök, dill, gräslök, stenbitsrom och salt & peppar efter smak.

Friterad färskpotatis på bild

Potatissorten på bilden heter Cherie och är en rödskalig, välsmakande delikatesspotatis. Den är oval med en jämn form och perfekt till både kokning och fritering. Den kallas även för "kärlekens potatis". 
Allt om färskpotatis
Potatisguiden
Fritera som ett proffs

Kocken tipsar

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss