Friterad färskpotatis
I stället för kokt...
Färskpotatis/nypotatis är en fantastisk råvara och – faktiskt – primör. Därmed är det också ett tips att inte krångla till det när du tillagar dem, t ex genom kokning. Men att fritera dem är ett enkelt sätt att få lite variation på sommarens matbord och mottagningar. Obs att det blir läckrast med mindre färskpotatisar som blir lagom stora munsbitar som "finger food".
|
|
Recept på friterad färskpotatis
Ett tips – men inte ett måste – är att skära de kalla färskpotatisarna som ”hasselbackare” före fritering (se bild ovan). Då friteras de effektivare, får en fin form och knaprig yta som suger åt sig dip.
Du behöver:
Gör så här:
Recept på enkel dipp till
Dippa gärna potatisen i en kall sås eller dressing. Till exempel: Blanda ihop creme fraiche med finhackad rödlök, dill, gräslök, stenbitsrom och salt & peppar efter smak.
Friterad färskpotatis på bild
Potatissorten på bilden heter Cherie och är en rödskalig, välsmakande delikatesspotatis. Den är oval med en jämn form och perfekt till både kokning och fritering. Den kallas även för "kärlekens potatis".
|