FärskpotatisFärskpotatis är ett självklart inslag på midsommarbordet; små knölar med tunt skal, kokta med dillkvistar. Potatisen innehåller mer vatten än höst- och vinterpotatis, vilket ger en blötare konsistens. Det innebär också att färskpotatisen sällan kokar sönder.
Vad är färskpotatis?
Definitionen av en färskpotatis är en potatis som har skördats innan den är helt mogen (dvs skalet har knappt utvecklats). Den ska ätas direkt, inte lagras. Det tunna skalet ska lätt kunna avlägsnas utan skalning.
Ju senare på sommaren de skördas, desto större blir potatisarna, och desto kraftigare blir skalen. |
|
Färskpotatis vs nypotatis
Traditionellt kallas nyskördad potatis för "färskpotatis" fram till midsommar, därefter gäller den som "nypotatis" om den skördas och säljs senast den 30 september.
Små, fina färskpotatisar kan man betrakta som en primör. De allra första och minsta färskpotatisarna kallas också "primörpotatis". Hur tillagar man färskpotatis?
Färskpotatis kokar man, med eller utan dillkvistar. De första små exemplaren kan man äta som primörer, smörslungade eller med en god olivolja och flingsalt. När den inledande ”färskpotatisfebern” har lagt sig blir de små knölarna goda ugnsbakade eller i en potatissallad.
Lär dig konsten att koka färskpotatis:
Slunga den nykokta färskpotatisen i smör så kommer smaken fram ännu mer. Gör potatissallad på hela små färskpotatisar: Koka potatisen, ringla över en god olivolja och blanda ner exempelvis rucola, sparris och rädisor. Rosta potatisarna så får de en fin sötma: Lägg dem på en plåt med lite olja och rosta dem i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Gör en örtolja med färska örter, citroncest, vitlök och parmesan att ringla över när de är färdiga. Klassiker - färskpotatis
Nykokt, dilldoftande, smörslungad färskpotatis.
|