GösLiknar en långsmal abborre, men är oftast mörkare i färgen och har en tydlig sidolinje och saknar de röda fenorna. Ovansidan är mörk. En gös kan väga upp till 15 kilo, men exemplar upp till 3 kilo är vanligast både i fångstvattnen och i butiken.
Bra att veta
En mindre gös kan likna en lite färglös abborre. I köket är det egentligen inget problem eftersom båda är utmärkta matfiskar och lämpar sig för ungefär samma behandling.
|
|
Hur lagar man gös?
Gös är en av de godaste, smakrikaste sötvattensfiskarna. Köttet är vitt, fast och magert och kan kombineras med många olika kryddningar och tillbehör. Köttet tål mycket salt och du kan använda det i de allra flesta fiskrecept.
Mindre exemplar kan du tillaga hela, filéer kan du använda till så gott som vad som helst. Eftersom Gösens kött är magert så håller det längre i frysen eller kylen än fetare fiskar. Det fasta köttet är utmärkt till soppor och fungerar även i en wok om du är lite försiktig med stekspaden. Att grava gös är ett tillagningssätt som fungerar sämre eftersom det magra köttet blir för torrt och för hårt. Gös anses vara godast på hösten och vintern när den söker sig till djupare vatten. Rätt innertemperatur gös
50 till 52 grader
Klassisk rätt – gös
Saltinbakad gös. Gör en trög massa på grovt salt och äggvita. Täck gösen med massan och baka den i ugnen
|