GräslökEnligt många är gräslök den mest välsmakande av alla löksorter. Den fungerar till mycket mer än bara sommarens sill och är dessutom fin att titta på.
Bra att veta om gräslökSmaken är mild, halvvägs mellan ört och lök. I en gryta har den en tendens att försvinna.
Om du odlar din egen planta: Byt ut den ibland, gräslöken tappar smak med tiden. |
|
Hur lagar man gräslök?Det gör man nog inte. Man tillför den sent i rätten (eller tidigare i en kall rätt) som lök, krydda och garnering, allt på samma gång.
Gör såser: Till exempel en vackert grön vinägrett eller emulsion av något slag. Även här gäller att smaken försvinner vid längre tillagning på hög värme. Tillsätt citron eller vinäger så att inte den fina färgen hinner blekna. Hacka och garnera: Gräslök är dekorativ finhackad, mindre finhackad eller som långa strån. En mise en place med självaktning ska innehålla hackad gräslök. Klassiker - gräslök
Som smakgivare och garnering ovanpå en kall sås på gräddfil, yoghurt eller liknande.
|